„Спасител на животи“. Откъде Украйна може да получи нужните системи за противовъздушна отбрана

"Спасител на животи". Откъде Украйна може да получи нужните системи за противовъздушна отбрана

Повече системи за противовъздушна отбрана (ПВО). Това поиска в петък сутринта украинският президент Володимир Зеленски от своите западни съюзници.

Призивът му идва след поредните смъртоносни ракетни удари, които Русия нанесе в четвъртък и рано в петък по украински градове и критична енергийна инфраструктура. Общо най-малко 16 души бяха убити, а десетки други ранени при атаките в няколко района на Днепропетровска област.

Освен това думите на Зеленски идват, след като през изминалите два дни световните лидери проведоха срещи, на които обсъдиха именно изпращането на системи за ПВО на Киев.

„Всяка държава, която предоставя системи за ПВО на Украйна, всеки лидер, който помага да убедим нашите партньори, че системите за ПВО не трябва да се съхраняват в складове, а да се разполагат в реални градове и общини, изправени пред терор, и всеки, който подкрепя нашата отбрана, е спасител на животи“, написа Зеленски в социалната мрежа X.

„Русия трябва да бъде държана отговорна за своя терор и всички ракети и безпилотни самолети „Шахед“ трябва да бъдат прехванати“, написа Зеленски.

Украйна моли за повече противовъздушна отбрана от месеци, тъй като руските въздушни удари стават все по-интензивни, а украинските запаси от оръжия и боеприпаси намаляват. Това се случва на фона на забавянето на критично важната за Украйна военна помощ от САЩ, която от няколко месеца е блокирана в Конгреса.

Какво предлага Германия?

След специална среща на върха на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък германският канцлер Олаф Шолц каза, че в страните от НАТО има общо седем допълнителни системи „Пейтриът“, които могат да бъдат доставени на Украйна.

Едната от тях е германска и Берлин вече съобщи на 13 март, че ще я предостави на Киев. Това е третата система за ПВО, която Германия изпраща на Украйна.

Американските ПВО системи „Пейтриът“ са особено ефективни при прехващането на балистични и крилати ракети. Според Зеленски обаче Украйна се нуждае от общо 25 такива, за да защити цялата страна от руски атаки.

Какво планира НАТО?

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, цитиран от „Киев индепендънт“, че НАТО обмисля предоставянето на различни системи за ПВО, включително „Пейтриът“, SAMP/T, NASAMS, AMRAAM, RST.

„Системите „Пейтриът“ са от решаващо значение, тъй като са най-модерните“, каза той и добави, че в момента НАТО обсъжда с „някои конкретни държави“ потенциална доставка.

От съюзниците в алианса, които не предоставят системи за ПВО, пък ще бъде поискана финансова подкрепа.

Какво казва ЕС?

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел също призова държавите членки на Блока да предоставят повече ПВО системи.

„Имаме „Пейтриът“. Имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим [от] нашите казарми, където са за всеки случай, и да ги изпратим в Украйна, където бушува войната“, каза той в четвъртък по време на среща на външните министри от Г-7.

Откъде може да дойдат парите?

По време на срещата в Брюксел е бил обсъден и въпросът как могат да бъдат осигурени необходимите средства за военна подкрепа за Украйна.

По думите на Шолц е било постигнато съгласие, че може да се използват извънредните печалби от руските активи на запад, които бяха замразени в началото на войната през 2022 г.

А помощта от САЩ?

Основен доставчик на военна помощ за Украйна от началото на войната е САЩ. В началото на годината Вашингтон обяви законопроект за изпращане на подкрепа за Киев, която възлиза на близо 61 млрд. долара.

Те бяха одобрени от Сената, но остават блокирани в Камарата на представителите – долната камара на Конгреса, където част от законодателите от Републиканската партия оказват съпротива. Очаква се пакетът да бъде гласуван отново в събота.

От предвидените средства 23,2 млрд. долара са за попълване на американските оръжия, запаси и съоръжения и 11,3 млрд. долара за текущите военни операции на САЩ в региона. САЩ нямат войски в Украйна, но Пентагонът обучава украински войски в други части на региона и продължава да поддържа готовност и присъствие на целия континент, включително в страни от Източна Европа като Естония.

Пакетът включва още 13,8 млрд. долара за закупуване на модерни оръжейни системи, както и 26 млн. долара за „продължаване на надзора и отчетността“ на помощта, предоставяна на Украйна.

Ако финансирането бъде одобрено, общата инвестиция на САЩ в конфликта ще достигне 170 млрд. долара. Това ще бъде първото ново финансиране, одобрено от Конгреса, откакто републиканците поеха контрола над Камарата на представителите през януари 2023 г.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)