Спират ремонта на пътя към Рилския манастир заради празника Голяма Богородица

Те ще бъдат преустановени от 12 до 21 август

За улеснение на пътуването към Рилския манастир за предстоящите църковни празници Голяма Богородица (15 август) и Успение на Св. Йоан Рилски Чудотворец (18 август), когато Светата обител се посещава от много поклонници и туристи, строителните работи на път III-107 Рила – Рилски манастир ще бъдат спрени.

Ремонтните дейности на един от най-натоварените през лятото участъци от третокласната мрежа се извършват без отбиване на движението, тъй като пътят е единствената връзка към най-големия български манастир. Изпълнителят на обекта работи в изключително трудни условия поради засиления туристически трафик. Движението не се спира и се осъществява успоредно с ремонта. Изместено е в една лента и автомобилите преминават в нея двупосочно.

Над 150 човека и 100 машини са ангажирани с рехабилитацията и реконструкцията на 20-километровата отсечка, която се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Третокласният път е единствената транспортна връзка за населените места от община Рила – с. Падала и с. Пастра с общинския център, както и на гр. Рила и Рилския манастир с първокласния път I-1/Е-79 София – Кулата. Отсечката е построена през 1970 г., но не е обновявана от над 30 години.

Предвиден е ремонт на кръстовището за с. Падала и 6 големи пътни съоръжения – мостове над реките Рилска, Пастра и Елешница, които вече са готови на 50%. В участъка се изграждат над 1 550 м подпорни стени, 11 300 м декоративни и 280 м укрепителни стени, които подпомагат обезопасяването на пътния участък. Изграждат се и се ремонтират над 100 водостоци, което е от съществено значение за по-доброто отводняване на пътя.

„По цялата дължина на трасето се подменя пътната настилка с нов асфалт, а в края на пътя – пред Рилски манастир, съществуващата настилка от гранитени павета ще бъде ремонтирана. Вече е положен нов асфалт на около 3 км от отсечката“, каза ръководителят на Екипа за управление на проекта в АПИ инж. Добромир Радковски.

Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „Агромах“ ЕООД. Стойността на договора е 14 128 475,47 лв. с ДДС.


image0 (9K)