„Спящата красавица“ на старозагорската Балетна трупа очаква своята „Кристална лира“

Балетната трупа на Старозагорската опера е сред четирите номинации на Операта за най-престижните награди в гилдията – на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Кристална лира“. Поводът и причината за това – постановката на балета „Спящата красавица” от Чайковски, чиято премиера бе на 16 април 2021 година.

„Спящата красавица” се счита за най-красивата балетна музика, написана от Пьотр Илич Чайковски и се превръща в един от най-известните балети от световния класически репертоар.
Балетът „Спящата красавица” на Старозагорската опера е поставен в класически стил, хореографията е на базата на гениалната интерпретация на Мариус Петипа.

Постановката и режисурата са на големия руски танцьор, хореограф, филмов актьор и утвърден балетен предприемач и преподавател Андрей Босов, който бе в Стара Загора по покана на примабалерината Силвия Томова – художествен ръководител на Балета на Старозагорската опера.

За балета „Спящата красавица“, музиката на Чайковски, хореографията на Петипа

Спектакълът бе представен в съпровод на живо на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на маестро Владимир Бошнаков.

Декорите на „Спящата красавица“ са дело на именития български художник-сценограф Иван Токаджиев, а приказните костюми проектира Мария Блажева, за която това е третата постановка на „Спящата красавица“ /през 2004 и 2014 година е автор на костюмите за постановките на Националния балет-София/.

„Спящата красавица“ е четвъртото голямо класическо балетно заглавие, което влиза в репертоара на талантливата балетна трупа на Старозагорската опера.

В спектакъла на балета „Спящата красавица“ участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора, която през последните творчески сезони бележи изумителен скок в своето професионално израстване.

Смесени чувства съпътстват премиерата на балета „Спящата красавица“ през 1890

Постиженията на младата трупа под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова са високо оценени от професионалната критика, от познавачите и от зрителите във всички точки на България.

 


image0 (9K)