Среща на малкия и среден бизнес с държавни институции в Стара Загора

На 14 март в залата на Zaralab на булевард „Княз Александър Батемберг“ се състоя първата по рода си среща за Стара Загора, свързана с развитието на предприемаческата среда в региона и страната, насочена най-вече към малките и средни предприятия.

sre6ta na biznesa_resizeСрещата се проведе по инициатива на Министерството на икономиката и Изпълнителна агенция на малки и средни предприятия и пълната подкрепа на Община Стара Загора.
„Организирането на подобни срещи е по инициатива на служебният министър на икономиката, за когото предприемачеството е основен приоритет, а това е приоритет и на ЕС“, с тези думи бе открито събитието от Иванина Томова от Министерството на икономиката.

„Идеята да се срещнат предприемачите с институциите е породена от среща на организациите, които се занимават с развитие на предприемачеството. Тя се състоя преди около месец. Организациите се срещнаха с министъра и заявиха, че липсва подобна комуникация“, заяви още тя.

Събитието бе водено от Антов Вълков, професионалист в областта на консултанската дейност. Предприемач и мениджър на проекти в България, Европа и Латинска Америка.

Срещата имаше две основни цели:Sre6ta na biznesa 2_resize

1. Да се срещнат и запознаят предприемачите от малкият и среден бизнес, да могат да обменят идеи и контакти.

2. Да се обсъдят възможностите за сътрудничество, както по между им, така и с институциите

Срещата започна с представяне на отделните участници. Присъстваха представители от различни сфери на бизнеса както от Стара Загора, така и от Казанлък, основно млади и амбициозни хора с желание да се развиват.

От страна на институциите присъстваха представители на министерството на икономиката – Иванина Томова и Натаниел Стефанов.

На местно ниво институциите бяха представени от Иван Сотев – регионален представител на Агенцията за малки и средни предприятия.

Присъстваха представители на бюрото по труда, на Стопанската камара и Търговско-промишлената палата.

Община Стара Загора беше представена от заместник-кмета Красимира Чахова.

Sre6ta na biznesa 1_resize

Натанаил Стефанов обясни в началото на събитието къде се намира България в сферата на предприемачеството спрямо останалите държави. От представените данни стана ясно, че се намираме доста назад в класациите.
Най-голям е делът на предприемачите в областта на търговията, а едва 7 процента от фирмите в страната са експортно ориентирани.
Срещата протече в духа на свободния диалог, като всеки от участниците сподели какво точно го вълнува.


image0 (9K)