Сръбската армия в пълна бойна готовност заради Косово

Заповедта на президента Вучич е сведена и до шефа на Генералния щаб

[ad id=“225664″]

Сръбският президент Александър Вучич заповяда армията да бъде поставена в пълна бойна готовност, съобщиха източници, близки до кабинета на държаният глава, който е и върховен главнокомандващ на армията.

Заповедта е била сведена и до знанието на началника на Генералния щаб. По-рано бе съобщено, че около 60 членове на Косовските специални части са били разположени в непосредствена близост до язовира и изкуственото езеро Газивода.

Косовските военни са влезли и в Центъра за развитие на екологията и спорта, намиращ се в непосредствена близост до водноелектрическата централа.

Косовската полиция отхвърли медийните информации, че президентът на страната Хашим Тачи е на посещение в северната част на Косово, предава базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.

Полицията уточни, че засиленото присъствие на специалните му екипи в района на язовира Газивода е част от рутинни операции. Това е потвърдено от прессекретаря на косовската полиция Байрам Красники пред Gazeta Express, предаде Канал 3.

[ad id=“263680″]

Според информации от по-рано днес, президентът Хашим Тачи е бил на посещение в граничния район Бърняк до границата със Сърбия. Новините за неговото посещение на север и разполагането на специални екипи на косовската полиция около язовира Газивода идват в момент, в който опозиционната партия „Самоопределение“ организира протест в Прищина срещу предложенията на Тачи за корекции на границата със Сърбия.

От своя страна главният говорител на КФОР Винченцо Грасо заяви, че мироопазващите сили нямат информация, че косовски военни са навлезли в северната част на Косово близо до водноелектрическата централа „Газивода“. Той подчерта, че информацията се проверява и че ситуацията се наблюдава.


image0 (9K)