Стамен Янев имал намерения за ББР, aма не успял

9 месеца нямал бил информация за дейността на надзираваната от него банка

Възможно ли е да си шеф на банка и да нямаш информация за дейността ѝ? Всеки разумен човек ще каже, че това или не е възможно, или въпросният началник не се е интересувал от работата на банката.

Точно в обратното се опита да ни убеди председателят на Надзорния съвет на Българската банка за развитие Стамен Янев, който е на поста от месец август миналата година като представител на държавата в управлението ѝ, пише вестник Труд. Служебният министър на икономиката Кирил Петков направи шоу като излъчи на живо във фейсбук разговора си със Стамен Янев. Целта беше жадната за сензации публика да бъде убедена, че Стамен Янев работел съвестно на поста председател на Надзорния съвет на ББР, за разлика от другите двама членове на надзора.

Доказателство за спретнато представление за публиката е това, че едно от първите неща, които направи Кирил Петков като стана министър на икономиката, бе да назначи Стамен Янев за шеф на Българската агенция за инвестиции. Явно е доволен от работата му и вижда в него доверен човек. А вчера го извика пред камерите уж да го разпитва какви ги е вършил в ББР. И разкритията започнаха да валят едно след друго.

През цялото време се опитвах да получа повече информация за големите кредитни експозиции,… но не срещнах разбиране сред колегите”, каза Стамен Янев в излъчвания на живо театър. Сякаш той не е бил председател на Надзорния съвет на банката, а външен човек, който учтиво е молел за информация. Още по-абсурдно звучи обяснението му, че той се опитвал да получи информация за всяко взимано от Надзорния съвет решение, но му отговаряли, че документацията не е напълно изготвена. Интересно как тогава е било взимано съответното решение без налична документация и защо девет месеца докато е бил председател на Надзорния съвет Стамен Янев не е направил нищо, а сега започва с живи включвания във Фейсбук.

Много интересни са и думите на Стамен Янев за одитния комитет на ББР. “Одитният комитет беше много рядко сезиран, да не кажа за целия ми престой нямахме никаква комуникация”, заяви той и допълни “нашата дейност по отношение контрола на дейността беше силно ограничена”. Оказва се, че като председател на Надзорния съвет на банката Стамен Янев нито веднъж не е потърсил хората от Одитния комитет, не ги е попитал за становище. Но сега е предложил те да бъдат уволнени, и това вече е направено, похвали се министър Кирил Петков. Всичко това вече започва да прилича не просто на театър, а на театър на абсурда. А за съжаление всички ние не сме просто зрители, а участници в представлението.

Да не забравяме, че нашите пари са в ръцете на едно безхаберие.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)