Стандартът на живот на IT специалистите в България е 4 пъти по- голям от средния за страната

IT специалистите в България имат 4 пъти по-висок стандарт на живот от средното за страната.  Стартовите заплати в сектора са над 1000 лева.
Според експерти, стандартът на IT специалистите в България е толкова висок, че ще надмине този на колегите им от държави като Великобритания, Германия и САЩ. IT секторът нараснал тройно за 10 години.
25 000 души са IT специалистите у нас и недостигът на кадри постоянно расте. Това важи и за Европа като цяло, където за един кадър се борят 40 фирми. IT секторът е един от най-бързо развиващите се в българската икономика и за следващата година приходите от него се очаква да отбележат ръст от 15%, а оборотът за миналата година е 10 милиарда лева.

[ad id=“255238″]
„Интересът към IT сектора в България е доста голям. За миналата година се наблюдава увеличение на броя на заетите – около 20 000 в софтуерната индустрия и над 40 000 в аутсорсинг сектора. Така че ръстът е голям. В момента почти всичко, което се разработва като някакъв тип продукт, има нужда от IT отдел, така че има голяма нужда от хора, които да създадат тези софтуерни системи“, обясни Стеляна Луизова, представител на интернет платформа, пише actualno.com.
IT специалистите у нас са 2,3% от общата трудова заетост.
Заради недостига на кадри много компании организират безплатни курсове за квалификация, с което допълнително увеличават всяка година броя на хората в сектора, които са добре платени и с гарантирана заетост.


image0 (9K)