Станишев: Аз съм част от БСП, не мога да бъда арбитър в споровете й с 33 партии в ПЕС

Спорът за Истанбулската конвенция прилича на лов на духове, категоричен е лидерът на европейската левица

[ad id=“263680″]

„Спорът за Истанбулската конвенция заприлича на лов на духове. Ходят „ловци“ из страната и дебнат едни джендъри, които дебнат всички нас.“ Това заяли президентът на ПЕС Сергей Станишев в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР. Той подчерта, че е част от БСП и затова, независимо, че е лидер на ПЕС, не може да бъде арбитър по споровете на БСП с останалите 33 организации в семейството на европейската левица.

„Има една заблуда, споделих това когато обсъждахме тази тема в Националния съвет. Аз не мога да бъда арбитър, защото съм част от БСП, от Националния съвет по тема, която е спорна. По която има различни позиции между БСП и 33 организации, сред които са британските лейбъристи, германските социалдемократи, италианските демократи. Каквато и да е реакция от страна на ПЕС като политическо семейство, не е в моите ръце“, каза Сергей Станишев.

[ad id=“218548″]

Водещата Диана Янкулова го попита дали БСП може да оттегли номинацията му за следващ мандат начело на ПЕС заради неговата позиция в защита на Конвенцията. „Това е последна грижа. За мен е грижа начинът, по който се води разговорът за насилието над жени. Ние показваме като общество, че отстъпваме от фундаментални ценности като права на човека. Това е резултатът!“

Разговорът в студиото на националното радио започна с напомняне на думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, която казва за натиска от страна на ПЕС към БСП да промени отношението си към Истанбулската конвенция – „такова чудо не е имало“.

[ad id=“236480″]

„Няма как да се съглася с подобно определение за мнение, позиции, които са изразявани от ПЕС Жени. В едно политическо семейство хората първо разговарят, когато има разминаване, трябва да се чуят различните аргументи и да се изразят позиции. Ако това е политически натиск, значи председателят на БСП не е видял достатъчно политически натиск. Аз съм видял доста по-голям по много други въпроси. Тази доста емоционална реакция от партии от нашето политическо семейство се предизвиква от един прост факт. Тази резолюция, която е приета на Съвета на ПЕС на 1 декември е обсъждана доста по-отдавно, един месец и нито една партия не е възразила по този текст в подкрепа на Истанбулската конвенция. Затова позицията, която възприе Националния съвет на БСП се възприема като обръщане на 180 градуса. Затова има реакция.“

[ad id=“263680″]

Станишев припомни, че въпросът за правата на жените е тема, която е символична за левицата от самото й създаване. „Затова е толкова чувствителна по въпроса. Дебатът у нас по Истанбулската конвенция стана истеричен“, изтъкна Станишев.

„Гледах с децата си един стар филм – „Ловци на духове“. Честно казано, много ми прилича на това, което се случва при нас в политиката – твърде много хора се изживяват като ловци на духове. Ходят из страната и дебнат едни джендъри, които дебнат всички нас“, разказа президентът на ПЕС.

 


image0 (9K)