Становище на КТ „Подкрепа“ предлага решения за основните проблеми в икономиката

Становище на КТ „Подкрепа“ предлага решения за основните проблеми в икономиката. Документът е озаглавен „Каква България искаме?“.

В него са включени всички сектори. Сред предложенията за доходите е въвеждане на необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата и повишаването й. От синдиката припомниха, че минималното възнаграждение в Румъния е 320 евро.

С този документ ние искаме да намерим отговорите на четири основни неща, които хората ги вълнуват – справедливото заплащане, достойното заплащане, защото трудът на българския гражданин е недооценен. Второто нещо, това е ясна перспектива и кариерно развитие. Третото, това е сигурност – сигурност в държавата, сигурност и на работното място и четвъртото – условията на труд и разбира се, околната среда, каза вицепрезидентът на синдиката Йоанис Партениотис.

Конфедерацията настоява за въвеждане на работнически инспектори в предприятията, които да подпомогнат работата на Инспекцията по труда. Оттам настояват за промяна на Кодекса на труда за премахване на еднодневните трудови договори.

Предлага се въвеждане на диференцирана ставка за ДДС за хляба и за храни от първа необходимост и на различно ДДС за лекарствата, учебниците, учебните помагала и научната литература.

Ето и част от другите предложения, които представи президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов:

Трябва да бъде преосмислена системата на делегираните бюджети. Системата на делегираните бюджети е нещо, което, както нашето образование бавничко се свличаше до 2007 година, изведнъж рязко потегли към дъното и то заради тази система. Защото тази система откъсва финансирането от резултата на обучението.

Да се въведат помощи за социално слаби семейства за потреблението на вода от 2,8 кубически метра е друго от предложенията.

източник: БНР


image0 (9K)