Стара Загора: Зачестяват сигналите към Спешна помощ заради жегата

Множество сигнали заради горещините през последните дни са постъпили в Центъра за Спешна медицинска помощ в Стара Загора, съобщи в предаването „Репортер“ на Радио Стара Загора дежурният д-р Добромир Николаев.

Световъртеж, припадък, проблеми с кръвното налягане са най-честите оплаквания, за които хората звънят за помощ. Д-р Николаев препоръчва:

„Поне по два литра вода на ден. Хубаво е да се включват в менюто салати, плодове, кисело мляко, не тлъсти меса, много магданоз и по-малко пикантни храни. Добре е да се избягва алкохол, тютюнопушене, кофеин и захар. Да се яде по-малко и по-често. Добре е да се носят летни дрехи от естествени материи. Носете шапки с периферии и слънчеви очила. Деца и домашни любимци да не се оставят сами в паркиран автомобил“.

Виенето на свят и изпотяването са симптоми, на които трябва да обърнем внимание в жегите сега, обясни още д-р Николаев.

“ Повръщането също може да бъде симптом за това да потърсим помощ. Възрастните хора и тези с хипертония, които приемат медикаменти е добре да не се движат навън в жегите и да се направи корекция на дозите, за да не се получи хипотензия. Добре е да се преместят в хладна стая през нощта“. 

През последното денонощие няма приети пациенти с Ковид-19 в Центъра за Спешна медицинска помощ в Стара Загора, каза д-р Добромир Николаев.


image0 (9K)