Старозагорската балетна трупа с „Лебедово езеро“ и „Лешникотрошачката“ на турне в Германия

След 5 години упорит и вдъхновен труд, натрупан репертоар, световна премиера, работа с много гостуващи хореографи и солисти от чужбина, част от трупата на балета на Държавна опера-Стара Загора заминава на турне в Германия, научи ЗАРАТА.

                                      „Лебедово езеро“

На 21 декември е първият спектакъл на нашите артисти – „Лебедово езеро“ от П.И.Чайковски на сцената на Театъра в Бон. На 22 декември отново е „Лебедово езеро“ , а на 23 декември – два спектакъла на „Лешникотрошачката“ от П.И.Чайковски.

Гостуването завършва с представление на „Лебедово езеро“ на сцената на театъра в град Шведт.

Рекламата на спектаклите на страницата на Театъра в Бон включва подробна информация за Стара Загора като забележителен културен център https://www.theater-onn.de/en/programm/schwanensee/197696

Участието на старозагорските талантливи балерини и балетисти стана възможно с посредничеството на хореографа на мегаспектакъла „Сънят на Пилат“ Василий Медведев, който е препоръчал трупата, след като е станало ясно, че трупата на балета от Казан, Русия, не може да пристигне за обявените представления.

„Театърът в Бон е едно от най-големите балетни средища, няма собствена балетна компания, но на сцената му гостуват само най-престижни балетни състави. Публиката там е ценител и познавач на балетното изкуство. Всички ние сме ентусиазирани и щастливи, че ще се представим на тази престижна сцена“, коментира Силвия Томова, художествен ръководител на балета на Държавна опера-Стара Загора.

                                           „Лешникотрошачката“

По думите й 3 години са нужни на една балетна трупа, за да израстне до такава степен, че да работи с чужди хореографи.

Още от идването на Силвия Томова като ръководител на балета, тя веднага започна да работи с хореографи от чужбина – първият балет „Делвата“ бе поставен от Флавио Бенати. Последваха Алба Буонанди /“Фантастичното дюкянче“/, Александра Скаламбрино /“Лотос“/, Константин Уралски /“Лешникотрошачката“/, Марио Пиаца /“Гето“/, Андрей Босов /“Спящата красавица“/, Василий Медведев /“Сънят на Пилат“/.

Така за 5 години старозагорската балетна трупа израстна „с няколко века“ и доказа, че е готова за международните сцени. „Нека ви види светът“ – бяха коментарите след премиерата на „Сънят на Пилат“ на 8 декември в Стара Загора.

 


image0 (9K)