Старозагорската опера край живописния бряг на „Копринка“

Кулминацията в тазгодишното издание на традиционните Празници в долината на тракийските царе беляза Старозагорската опера, която за първи път представи на новопостроената открита сцена на язовир „Копринка” своите впечатляващи продукции на:

Операта „ТУРАНДОТ” /4 септември/, концерта STING THE OPERA /5 септември/ и танцовата драма „НЕСТИНАРКА”/6 септември/. Събитията са обединени под символичното заглавие в духа на тракийските празници НА БРЕГА НА ДРЕВНИЯ СЕВТОПОЛИС.

Директорът на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов откликна с ентусиазъм на поканата на кмета на Община Казанлък Галина Стоянова Старозагорската опера да участва в XVI-то издание на „Празници в долината на тракийските царе”. Избра пространството на живописния бряг на язовир „Копринка” и осъществи още една своя дългогодишна мечта – опера и балет на вода.

Съчетанието на природните дадености и хилядолетната история на това място вдъхновяват още повече Огнян Драганов, който не се колебае да направи решителната първа стъпка и да представи един от най-пищните, красиви и трудни като реализация спектакли на Старозагорската опера, съвместно с Държавния куклен театър-Стара Загора, на операта „Турандот” от Пучини. С оглед на мултижанровите тенденции в програмата на тракийските празници, Старозагорската опера представи още концерта Sting the Opera със солист Петър Салчев. Откритата сцена на язовир „Копринка” категорично е особено подходяща за представянето и на шедьовъра на българското музикално и танцово творчество култовата танцова драма „Нестинарка” по музика на Марин Големинов – спектакълът беше посветен на 80-ата годишнина от рождението на легендарната Маргарита Арнаудова.

С постановките на Операта започна най-новата история на язовир „Копринка” – с опера и балет се възкреси паметта за едно от най-големите археологически богатства на България.

Освен красивата природа, „Копринка“ крие древна история. Който е бил вече в гробницата на Севт III, знае, че на дъното на язовир „Копринка“ лежи столицата на неговото царство. През 1956 година водите на току-що построения язовир Копринка потапят Севтополис – градът на тракийския владетел Севт ІІІ, столица на Одриската държава от края на ІV-ІІІ в.пр.н.е. Това въодушевява екипа на Операта да се спре на заглавието „На брега на древния Севтополис” на новата открита сцена.

Строежът на сцената започна на 31 август и е с внушителните размери 16/16 метра.

Жителите и гостите на Казанлък имаха шанса да се потопят в неповторимата атмосфера на Долината на тракийските царе с нейните уникални природни и исторически забележителности, както и да се насладят на възпламеняващо музикално преживяване със среща в три вечери с върховите постижения на световното оперно класическо и изпълнителско изкуство, поп музиката, на българското знаково музикално и танцово творчество.

Снимки и текст: Държавна опера Стара Загора


image0 (9K)