Старозагорска фирма наема безработни с тенденция да ги остави на работа след приключване на проект

Днес,  13 октомври 2016 год., от 10.00 часа в зала БТА – Стара Загора се проведе встъпителна пресконференция за осигуряване на публичност по стартиращия проект на фирма „Вито 95” ООД: „Подобряване на достъпа до заетост и създаване на устойчиви работни места във Вито – 95 ООД”.
Проектът се осъществява по договор за безвъзмездна финансова помощ № BG05M9OP001-1.003-0190-C01  по оперативна програма: „Развитие на човешките ресурси”, Приоритетна ос 1: „Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места“, Процедура  BG05M9OP001-1.003 „Ново работно място 2015“.
Управляващият екип на бенифициента Вито 95, в лицето на инж. Тони Русев – управител на фирмата, запозна участниците в пресконференцията с основните цели, очакваните резултати и конкретните дейности по реализацията на проекта. Продължителността е 16 месеца, а официалният старт е на 30 август 2016 г. с дата на приключване 30 декември 2017 г. Русев обърна внимание на социалната значимост на проекта, целящ да създаде 26 (двадесет и шест) устойчиви работни места за безработни и неактивни лица и тяхното интегриране. Целевите групи, обект на проекта, са три, само от безработни лица. Първата група е насочена към безработни младежи до 29 год., втората към безработни с ниска степен на образование, третата към лица с възраст над 54 год. За всички  26 наети лица от горепосочените целеви групи  предстои преминаване на професионално обучение за придобиване на първа и втора квалификационна степен. Положителна е възможността за паралелно обучение с реална практика, което води до своевременно внедряване на лицата в работните екипи  на фирмата, сподели ръководителят на проекта.
Мениджърите на „Вито 95” ООД приемат изпълнението на настоящия проект като отговорна и амбициозна цел, с която искат да докажат, че в България има място и възможност за професионална реализация за всеки. Идеята е след завършване на проекта, всички 26 ново преквалифицирани работници да останат трайно заети и да продължат да работят във фирмата със самочувствие и достойно възнаграждение за труда си.
Към днешна дата  проектът е преминал в изпълнение в реална фаза и има назначени 12 лица, като 5 от тях са от ромски произход. Фирмата е отворена да разгледа и приеме всички,  желаещи да получат работно място, без значение на произход, социален статус, образователно ниво, дори националност. В конкретрика бяха обсъдени дори възможностите за интегриране на украински граждани,трайно живеещи в община Гурково.
Оказва се, че има административни ограничения. Г-жа Жулиета Върлякова от Дирекция Бюро по труда – Стара Загора, даде разяснение за сложната ситуация на пазара на труда. Тя е свързана преди всичко с липсата на документи на трайно безработните лица, което административно спъва тяхната реализация и насочването им към работодателите от ДБТ.
Дадена бе положителна оценка за партньорството между Дирекция Бюро по труда – Стара Загора и ръководителите на фирма Вито 95 в процеса на работа по подбор на безработни лица и включването им като заети лица във Вито 95 по проект: „Подобряване достъпа до заетост и създаване на устойчиви работни места във Вито 95”.
Финансовите параметри по настоящия проект е: 376 033.90 лева, в това число 319 628.81 лв. средства от Европейския социален фонд и 56 405.09 лв. национално финансиране.
Управляващ орган е Министерство на труда и социалната политика чрез Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“.


image0 (9K)