Старозагорският адвокат Станимир Ченалов не се яви по делото на сестра си – бившата съдийка Румяна Ченалова

Двама от тримата адвокати на Румяна Ченалова, включително брат ѝ Станимир Ченалов, станаха причина за отлагане на делото срещу бившата съдийка.

Разпоредителното заседание срещу бившата съдийка Румяна Ченалова пред Специализирания наказателен съд се провали. Причината – братът на Ченалова, който е един от тримата й адвокати, не е получил съдебните книжа по делото в срок, не е успял да се запознае с тях, а и въобще не присъства, защото имал ангажимент в Стара Загора, пише Правен свят.

Друг от адвокатите на Ченалова – Огнян Митев, който закъсня за съдебното заседание, също обяви, че не е прочел делото. Единствено адвокат Детелина Костадинова обяви, че е запозната с материалите. „Чела съм съдебните книжа, готова съм да поема защитата“, обясни Костадинова.

[ad id=“263680″]

Самата Румяна Ченалова също обяви, че е подготвена за разпоредителното заседание, както и че няма интерес то да се бави. Съдът прецени, че правото й на защита би било ограничено, ако двама от тримата й защитници не са запознати с материалите по делото и не даде ход на процеса. „Налице е процесуална пречка за даване ход на делото. Адвокатите Ченалов и Митев не са запознати с материалите, а именно в хода на разпоредителното заседание, следва да се изчистят всички възражения“, припомни съдия Николай Димитров.

Адвокат Огнян Митев отговори на въпрос на съда, че за период от две седмици би могъл да се запознае с материалите по делото, тъй като има и други служебни ангажименти.

Съдия Николай Димитров насрочи следващо разпоредително заседание по делото срещу съдия Ченалова за 12 февруари 2017 г. Очакванията са, че ако бъде даден ход на процеса, то бившата съдийка ще поиска неговото прекратяване. Делото срещу Ченалова вече два пъти бе прекратявано от СГС преди да влязат промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), което доведе и до последващото внасяне на обвинителен акт пред СпНС.

[ad id=“225664″]

Румяна Ченалова е обвинена за деяния, свързани с дело от 2013 г. пред СГС по искова молба на „ОЕТ – Обединени Енергийни търговци“ ЕООД, с ответник Националната електрическа компания (НЕК). Става дума за престъпление по служба с 14 отделни деяния, с които, според прокуратурата, са нарушени ЗСВ и ГПК, с цел да се набави облага за ОЕТ. Обвинението твърди, че Ченалова не е видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси от общо 434 105.14 лв. Така за НЕК са настъпили вредни последици от направените запори, а облагата на ОЕТ е дошла от неплатените държавни такси.

Документното престъпление пък е свързано със същото дело и поправка в протокол по него. Според обвинението Ченалова е съставила официален документ с невярно съдържание. Бившата съдийка е поправила и допълнила протокол от съдебно заседание от 22 април 2014 г., твърдят обвинителите.

Всичко, излязло като информация, по казуса „Ченалова“ ще намерите ТУК


image0 (9K)