Старозагорският митрополит Киприан отпразнува именния си ден в родния си град

В Казанлъшкия храм „Успение Богородично” беше отслужена Божествена св. Литургия от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, викарния епископ на Видинския митрополит Дометиан – Белоградчишки епископ Поликарп и викарния епископ на Пловдивския митрополит Николай – Знеполски епископ Арсений, навръх именния ден на Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

[ad id=“225664″]

Imen den Mitropolit Kiprian_resized (5)

„Този ден е духовна радост за мен, защото преди 21 години блажено починалият Старозагорски митрополит Панкратий ме въведе в дворите на храма Божий, даде ми монашески подстриг с името на Св. Киприан епископ Картагенски, законодателят на църквата, този, който устояваше мъченически своята вяра. Именно той закрепи основата на църквата в правовата й система, че където е епископът, там е и църквата, там е и богомолният народ, там трябва да бъдем всички, да бъдем вдъхновявани и вдъхновяващи се, именно от подвига на отишлите си наши отци и братя от този свят, но оставили следи след себе си, които до днес се помнят, до днес тачим и днес винаги ще споменаваме. Изказвам огромната си благодарност към Високопреосвещения Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, мой духовен събрат, че уважи днешния ми имен ден. Благодаря на Пловдивския митрополит Николай и на Видинския митрополит Дометиан, че дадоха благословии на викарните си епископи да присъстват молитвено на богослужението ни, за да можем с едни уста, с едно сърце, с една любов, с една Христова истина, с едно Христово вдъхновение, да престояваме пред Божия престол и винаги да си спомняме Неговите думи, че където са събрани двама или трима в Негово име, Той ще бъде винаги помежду нас. И ето днес Христос пребъдва в нас. Благодаря на множеството свещенство, които днес уважиха празника ми. Благодаря на всички институции, които също са заедно с мен. Благодаря на гостите от Враца и Мездра, благодаря на всички, които молитвено си спомняте за мен и нека Св. Киприан Епископ Картагенски ни помага винаги в нашите трудове, добросърдечие и добротворни дела, за да можем в ревност, да пазим своята вяра, душа и любов помежду ни.”, обърна се към присъстващите старозагорският владика.

[ad id=“236993″]

Митрополит Антоний отправи молитвените благопожелания на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит:
„Благопожелавам преди всичко крепко здраве, бодрост на духа, все така съвестно да изпълнява своите архипастирски дела. Да води всички в пътя на любовта, правдата и мира, да бъде онзи свидетел, за Христовата истина, за която знаем, че нашият спасител е казал, че познавайки я тя ще ни направи свободни. Нека да благовестим, да бъдем сеячи на словото Божие, да следваме примера на Св. Киприан Картагенски, който е бил свещенослужител, мъдър учител на вярата в Христа, добър архипастир на неговото стадо и устоял своята вяра на дело. Нека Бог да окриля всички нас!”

На службата присъстваха областният управител Гергана Микова, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общински съвет Стара Загора Таньо Брайков, председателят на общински съвет Казанлък Николай Димитров, началникът на кабинета на кмета на община Казанлък Сребра Касева, Георги Георгиев – ДАНС, директорът на ОДМВР, Стара Загора старши комисар Георги Хаджиев, председателят на Административен съд Стара Загора Бойка Табакова – Писарова, председателят на Окръжен съд Стара Загора Красимир Георгиев, директорът на РД ПБЗН комисар Стоян Колев, Диян Димитров, член на съвета на директорите на ТЕЦ „Марица-изток 2”, заместник-директорът на Държавна опера- Стара Загора Красимир Червилов, представители на Тракийски университет, бизнеса и десетки миряни.

Духовната радост на присъстващите бе допълнена от митрополитския хор, а свещеник Иван Стоянов бе награден с офикията „протойерей”.

Автор: Благовест Илиев


image0 (9K)