В Старозагорско село не помнят такова прииждане на местната река от 1951 година

Снощи и в Старозагорско проливните дъждове продължиха. В село Средногорово река Гюрля излезе от коритото си и заля къщи и дворове. Наводниха се изби и приземни етажи. Реколтата на много стопани беше потопена и почти унищожена.

Наводнените гаражи и избени помещения на три къщи в централната част на селото са отводнени от пожарната в Казанлък. Съвместно с местната управа е създадена организация за реакция при повторно повишаване на нивото на реката.

За да се осигури нормален водоотток, коритото на реката се следи и се извършва редовно почистване на устоите на мостовете, включително през този пролетен сезон. Към момента отчетеното количеството валежи от местната станция е 70 л/кв.м.

През 2017г. кметът на селото Илиян Илиев инициира кардинално почистване на речното корито от дървета, храстова растителност и е извършена корекция на коритото с тежка механизация по цялото протежение на селището. Превантивните мероприятия са спомогнали да не се стигне до значителни щети и поражения в сегашната ситуация. Такова прииждане на река Гюрля, по спомени на възрастните местни жители, не е имало от 1951г. до сега.
В село Горно Черковище няма наводнени къщи, само няколко двора. И там е създадена организация от РС ПБЗН – Казанлък, съвместно с местната управа, при нужда.


image0 (9K)