Стартира изпълнението на проект CB005.2.23.030 „Информиране на обществеността за устойчиво използване на паркове и гори“

Фондация „Гражданско общество за развитие на местното самоуправление – Ямбол“ – Водещ партньор заедно с Проектен партньор 2 – Община Пехливанкьой стартираха съвместното изпълнение на CB005.2.23.030 „Информиране на обществеността за устойчиво използване на паркове и гори“. Проектът е със срок на изпълнение 05.03.2020 г. – 05.03.2021 г. Проектът с общ бюджет  81 420.46 евро, от които 39 210.38 евро бяха предвидени в бюджета на Фондация „Гражданско общество за развитие на местното самоуправление – Ямбол“, а 42 210.08 евро в бюджета на Община Пехливанкой.

Дейностите по проекта са насочени и ще допринесат за увеличаване на мрежата за развитие на устойчив туризъм чрез инициативи за трансгранично сътрудничество, като  се обърне внимание на въпроси от универсален характер за региона и двете страни, като създаване на експертна мрежа и обществена осведоменост за устойчиво използване на природните ресурси. Очакваме изпълнението на проекта да повлияе на постигането на целите на програмата чрез осигуряване на ползи за населението в областта на по-зеленото и чистото бъдеще. Освен това отделните дейности са разработени в съответствие с логиката на допълняемост – всяка от тях е фокусирана върху специфичен аспект на общите въпроси, но в комбинация води до създаване на експертна мрежа и обществена осведоменост за устойчиво използване на природните ресурси.

В рамките на проекта са предвидени различни дейности, които ще допринесат за постигането на заложените проектни цели:

  • Проектът ще стартира с откриваща пресконференция, която ще се проведе в град Ямбол на 05.082021 г.
  • Провеждане на изследване на отношението на туристите към устойчив туризъм;
  • Доставка на почистващо оборудване за устойчив туризъм- механично почистване, напояване, миене и пране на вакуумни акумулаторни батерии и машини за подготвяне на подови настилки и галванизирани контейнери за отпадъци за Община Пехливанкой;
  • Изготвяне на стратегия за устойчив туризъм в паркове и гори
  • Създаване на професионална мрежа за развитие на устойчив туризъм
  • Организиране на мероприятия за почистване на паркове и гори;
  • Изготвяне на Наръчник за туристи за нещата, които трябва и нещата, които не трябва  да практикуват при посещение.

Публикацията е направена с подкрепата на Европейския Съюз чрез з Програма за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България-Турция 2014-2020, CCI № 2014TC16I5CB005 в рамките на проект CB005.2.23.030 „Информиране на обществеността за устойчиво използване на паркове и гори“. За Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на Фондация „Гражданско общество за развитие на местното самоуправление – Ямбол“  по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган и Националния орган на Програмата.

image0 (9K)