Стефан Саранеделчев: Казанлъшките учители – ИВАН МОРТЕВ

ЗАРАТА ви запознава с книгата на Стефан Саранеделчев 164 КАЗАНЛЪШКИ УЧИТЕЛИ ОТ 50-ТЕ И 60-ТЕ ГОДИНИ НА ХХ ВЕК – ИВАН МОРТЕВ

Запомнил съм първите му учителски часове в Техникума по механотехника и електротехника (ТМТЕ) – Казанлък. Беше веднага след зимната ваканция в първи курс, когато в часовете по ма­шинно чертане на нашата втора група вместо познатия учител от предходните месеци влезе усмихнат младеж и се представи, че той ще води занятията ни до края на учебната година. По онова време часовете по машинно чертане в първи и втори курс (както и тези по конструк­тивно чертане в трети и четвърти курс) бяха че­тири един след друг и се провеждаха в полуден различен от съответната ни смяна, т.е. ако бяхме първа смяна, те бяха следобед, а когато сме втора смяна машинното чер­тане бе предобед. Ос­вен това, за по-доброто обучение паралелките бяха разделени на две групи. При нас първата група се обучаваше от Димитър Николов (Шар­лана), а втората група в началото на учебната година се пое от много нервен преподавател. Единственото, което запомнихме от неговото пре­подаване особено при усвояване на техническия шрифт през тези първи месеци бяха двойките, които раздаваше. Вероятно съдбата си знае рабо­тата, защото, както писах, след малко повече от три месеца мъ­чение той вече не влезе в час и бе заменен от младежа представил се като Иван Въ­лев Мортев. Каква магическа способност имаше този млад учи­тел, че от първия момент не само по един съвсем лек, достъпен, разби­раем начин за няколко седмици успя да оправи пропуските в нашето обучение, но и спечели нашата симпатия, като часовете ни по чертане станаха любими. Отивахме на занятия по чертане не с безпокойството и дори страха ха­рактерни от първите месеци, а с очакване за нещо хубаво, което ще вър­шим в продължение на четири часа. Това продължи и през следващия втори курс. Но кой е Иван Мортев и как е протекъл неговият живот до идването му като учител в ТМТЕ – Казанлък пише племенни­кът му Вла­димир Мортев:

Стефан Саранеделчев: Казанлъшките учители – ИВАН ТЕНЧЕВ ПАПУКЧИЕВ

Иван Вълев Мортев е роден на 20 май 1938 г. в с. Розовец, Пловдив­ска област. Това е едно китно село в южните поли на Средна гора. Произ­хожда от бедно, но доста будно селско семейство. Дядо му Стоил Мортев през първите години на ХХ в. е гурбетчия в Америка. Когато Майка Бъл­гария призовава синовете си, голяма група емигранти между които и Стоил Мортев наема за собствена сметка параход, преминава през Ат­лантическия океан и се завръщат, за да воюват в Балканската война. Това е един пример на родолюбие, което и самият Иван Мортев изповядваше през целия си живот. Баща му Вълю и майка му Катерина бяха обикно­вени селски хора, но с голямо уважение и преклонение пред учението. Ето защо по-големите му братя Стоил и Дечко отиват да учат средно об­разование в Казанлък – Стоил в Мъжката гимназия, а Дечко в ТМТЕ. Между другото в периода 1946 г. – 1980 г. много от фамилията Мортеви завършват ТМТЕ: братята Дечко, Иван и Величко, племенниците Влади­мир и Румен, съпругата на Величко – Гергана и други по-далечни роднини.

Начално образование Иван Мортев завършва през 1949 г. в с. Розо­вец, а основно (прогимназиално) учи през периода 1949–1952 г. в т. н. тогава Образцово училище в Казанлък. От 1952 г. до 1957 г. учи в ТМТЕ, специалност „студена обработка на металите“. В тези години се проявява не само със своето ученолюбие, но и с творчески и организаторски дух. Член е на редакционната колегия при издаването ежеседмично на 3–4 кадастронени листа на стен-вестник „Технолог“, а едновременно с него два пъти месечно циклостилен в. „Технолог“ на 8–12 страници. От 1957 г. до 1959 г. отбива военната си служба в Първи казармен район – Казан­лък. След излизането си от казармата постъпва на работа в Минния ком­плекс „Марица-изток“, откъдето е командирован през 1960 г. в Герман­ската демократична република (ГДР) за обучение в околностите на гр. Лайпциг за монтажа на роторните багери, които се доставят от германска страна за работа в източномаришките рудници. След завръщането си от ГДР, работи за известно време в ГК на ДКМС – Казанлък. Междувре­менно учи задочно в Института за учители-специалисти – София и след дипломирането си постъпва на работа като учител в ТМТЕ – Казанлък.“

В началото на учебната 1963–1964 година е назначен за курсов (кла­сен) ръководител на I-б курс, специалност „металорежещи машини“. По негови думи, при формиране на тази паралелка получил съгласието на директора Ив. Цанев да подбере по равен брой ученици родом от Казан­лък и извън града. Целта му е била да има равнопоставеност на децата. На тази паралелка остава курсов ръководител до завършването ѝ през 1967 г. Първата му работа като курсов е да сплоти децата в един здрав колектив и успява да го направи не само с преподавателската си работа, а преди всичко с извънкласните занимания. Сам той турист от ученичес­ките си години, става инициатор в ТМТЕ да се възроди туристическата секция към Туристическо дружество „Орлово гнездо“ – Казанлък. Него­вата паралелка е най-активна в тази секция и почти всички нейни уче­ници участват в курсове за планински водачи и младши инструктори по туризъм. При това обучение правят различни траверси в Стара планина и други български планини. На следващата учебна 1964/1965 година него­вият II-б курс участва в националния двегодишен и четириетапен прег­лед в съревнование с над 1200 паралелки в страната и печели призовото второ място. Участват и в организираното от БТС движение „Покорители на 7-те български планински първенци“. За успешно участие в това дви­жение и по повод 70-годишнина от организирано туристическо движение в България в началото на следващата учебна 1965/1966 г. 34 ученици от паралелката са наградени със златни значки „Покорители на 7-те пл. първенци“ и юбилеен медал „Алеко“. Иван Мортев е неразделен със свои­те ученици и през голяма част от летните им ваканции, защото заед­но с тях участва в летни средношколски бригади по залесяване и отглеж­дане на гори в местността „Крачана“ в Стара планина и др.

Иван Мортев, заедно с учителя Иван Грънчаров са инициатори през 1963 г. в ТМТЕ – Казанлък да се създаде секция към градския кино-фото клуб. На следващата година секцията е преобразувана в ученически кръ­жок. През 1968 г. кръжокът се разделя на отделни кино- клуб и фото-клуб. В последния, под ръководството на Ив. Мортев през следващите 25 години се обучават стотици ученици във фотоизкуството. С направените от тях снимки и фото-табла участват в живота на училището.

В края на учебната 1968/1969 г. Мортев влиза в конфликт с партий­ния секретар на ТМТЕ Д. Христова и това става причина да напусне учи­лището и през следващата 1969/1970 г. е учител по машинно чертане в Техникума по енергетика и електротехника – гр. Гълъбово. Необходимо е да се спомене, че това училище е създадено през 1960 г., а през 1963 г. в същия град е открит и Техникум по механотехника. През лятото на 1969 г. двете училища са обединени. През следващата учебна година Иван Мортев се завръща в ТМТЕ – Казанлък и преподава там до пенсионира­нето си през 1996 г.

Дългогодишният директор на ТМТЕ инж. Христо Гъдев споделя за Иван Мортев: „С него се познавахме още преди да отида в ТМТЕ. Учас­твахме в много туристически прояви. Отивам през 1964 г. в ТМТЕ и той е там. Аз много се зарадвах, че имам познати хора, на които мога да се опра. Млад мъж, активен при намиране на извънучилищни занимания на учениците. Постоянно организираше походи, екскурзии, а децата обичат това. Хем се държи като учител с респект, хем се държи приятелски с учениците. Един съвременен човек. Аз пък по характер съм такъв – не обичам насилието, налагането на власт, каквото практикуваха някои от по-старото поколение учители и заради това си допаднахме. Той бе и много съвестен преподавател, изпълняваше поставените задачи. Влизал съм в негови часове с инспектори, след което сме правили разбори и той винаги е бил оценяван от тях много добре. Мортев с Грънчаров органи­зираха кино-фото кръжока. Правеше много снимки, с които документи­раше всяко събитие в училището. Те бяха предоставени на музея на учи­лището, който още през 80-те години създадохме, но за съжаление след моето и на Мортев пенсиониране разбрах, че е бил преместван и не ми е известно дали съществува в първоначалния вид.“

Николай Добрев (ученик в ТМТЕ от 1963 г. – 1967 г.): „Нашият курс (клас – б. а.) бяхме първият випуск, на който Иван Мортев бе курсов ръ­ководител. Той така ни сплоти, че и до днес (2000 г.) 53 години след за­вършване се чувстваме като едно голямо семейство. Имам много хубави спомени от ученическите години. Ще споделя част от последната ми среща с Мортев. Това бе на 30 декември 2014 г., когато го посетих в дома му. Тогава наред с другите неща между нас се размениха следните мисли:

Николай, като си помисля какви премеждия и изпитания съм имал като учител макар и 25-годишен. Сега като си спомнихме толкова много неща, като се замисля, че всичко това е свършено си задавам въпрос – с какъв разум съм бил тогава?

Добре. Казваш така, ама след всичко преживяно с нас, ако има въз­можност всичко да се повтори отначало ти как би постъпил?

Погледна ме изпитателно и за миг се замисли. Присви очи и ги впери към прозореца. Последва кратка пауза и с решителен глас отсече:

Ако по някакъв начин наистина може да се повтори всичко, пак ще си бъда същият!

През 2015 г. с него общувахме с телефонни разговори. Той по-често бе инициативният. Разговорите бяха доста продължителни. Разбирах го, защото ежедневието му минаваше еднообразно и имаше желание да се разтуши. И пак неусетно се връщахме към спомените. Последният ни разговор бе, когато той ми се обади от казанлъшката болница в събота 18 юли 2015 г. И сега си мисля, че никога не съм подозирал и за миг, че срещата ни на 30 декември 2014 г. и телефонния разговор на 18 юли 2015 г. са последните между мен и него…“

С Иван Мортев се сближих през последните 10–15 години от живота му. В началото на това хилядолетие ми се обади по телефона от Онколо­гичния диспансер – Стара Загора, където бе за една на пръв поглед лека манипулация по отстраняване на упорита пъпка на лицето му. Престоя там около седмица, защото се оказа, че пъпката не е толкова невинна. След няколко години проблеми в простатата го доведоха отново в съ­щото злокобно лечебно заведение. Наложи се да премине на дългого­дишна консервативна терапия. За целта трябваше почти всеки месец да се преминава през специален ред за изписване на съответните лекарства. Не всеки път личното му явяване бе възможно и по негова молба успях да уредя той да не идва от Казанлък, като го замествах при отегчителните многочасови чакания пред кабинетите за съответни подписи, а после пред болничната аптека. От документите, които ми даваха разбирах, че той е диспансеризиран за две онкологични заболявания – кожното от на­чалото на века и това на простатата. Покрай всички тези неща, често го посещавах в казанлъшкия му апартамент в квартал „Изток“. Въпреки мобилните телефони, с които разполагахме, Иван Мортев предпочиташе често да пише до мен и семейството ми писма. Писмата освен с хубавия му почерк се отличаваха с интелигентно съдържание, едни своеобразни произведения на епистоларното изкуство. Все си мисля, че в днешния все повече развиващ се високо дигитализиран свят вероятно неговите писма ще са последните изпратени до мен в живота ми. Не ме е напуснала идея­та в по-ограничен тираж да напиша повече за този човек, който почина на 22 юли 2015 г. За чест на учениците от първия му випуск те издадоха прочувствен некролог за неговата смърт, организираха поклонение пред тленните му останки в клуб „Тракия“ в казанлъшкия квартал „Изток“ и масово участваха при погребението в гроб до тези на майка му Катя, бра­тята Стоил и Дечко и племенника Румен. Трогателни прощални слова произнесоха негови ученици и инж. Христо Гъдев.

Стефан Саранеделчев е казанлъчанин, дългогодишен магистрат, чийто трудов стаж (поне  по-голямата му част)  преминава в Стара Загора.

 


image0 (9K)