Стефан Саранеделчев: Кого намериха в котелното на Старозагорския съд в една нощ на 1959 година

КОНСТАТИВЕН ПРОТОКОЛ

При събирането на интересни случаи се натъкнах и на един констативен протокол, съставен на 19.11.1959г. от административния секретар на Окръжен съд – Стара Загора в присъствието на Манол Ангелов и Богдан Коев – служители при същия съд, който протокол цитирам по-долу без промени:

“Днес, 19 ноември 1959 година в 15.30 часа,по сигнал от служител при Окръжния съд заварихме в избеното помещение на същият съд при заключени двете врати – външна за архивата, и вътрешна – за помещението, където се помещава парната машина на съда, (става въпрос за съдебната сграда на ул. ”К. Ганчев № 62 – б.а.) при затворени капаци към улицата и угасена лампа /на тъмно/ огняря при съда Господин И. В., заедно с непозната жена /външно лице/ на име Янка И. А. от Стара Загора, която заяви,че е омъжена, имала две деца и понастоящем съпругът й бил войник в
Димитровград.

Същата жена беше скрита под масата в помещението на парното отопление в момента, когато огнярът Господин И. ни отвори след дълго чукане на вратата да отвори и отстрани до масата имаше поставена една дъска за да не се вижда под масата.

Запитах огняря какво прави в тъмното, а той отговори:

Стефан Саранеделчев: НАРУШИТЕЛ НА СВЕТЛАТА СЕДМИЦА

„Спя,почивам“ и не съобщи, че при него има чужда жена. Той се смути и от това се усъмних – огледах в помещението,надникнах под масата и намерих тази жена да лежи скрита под масата. Явно
е, че огнярът блудствуваше с тази чужда жена, и това го върши мимо направеното му предупреждение да не влазя никакъв външен човек при него в избеното помещение на съда, където има и архивни книжа на сьда – дела,регистри и др. Нещо повече,той напуска работата си като огняр и излазя без разрешение.

Имам сведение, че същият Господин И. В. имал връзки с морално паднала жена от кв. „Нови“. Той е изпъдил жена си с три деца.

Вземах ключовете на избеното помещение и помещението където е парната инсталация и го отстраних от помещението,за да не направи някаква пакост в избеното помещение на съда.”

Протоколът е доведен до знанието на председателя на съда, който с подробна, мотивирана заповед, пресъздаваща фактите, констатирани от административния секретар, на 24.11.1959г. уволнява дисциплинарно огняря.

Стефан Саранеделчев

Интересно е, че той е бил назначен на тази работа само няколко седмици преди това – на 05.11.1959г.

ЗАРАТА ви запознава със Стефан Саранеделчев – казанлъчанин, дългогодишен магистрат, чийто трудов стаж (поне  по-голямата му част)  преминава в Стара Загора, откъдето са и интересните истории, разказани в книгите му. Четете ТУК


image0 (9K)