Стефан Саранеделчев: Отпушвам канали, бате!

Отпушвам канали, бате!

В началото на 90-те години на миналия век, непосредствено след като съдилищата си възстановиха ползването на Старозагорската съдебна палата, започнаха много чести аварии в тоалетните и на четирите етажа.

Мине не мине някой ден и каналът на една или друга тоалетна се запуши, и започват страхотни чудеса. Всички отдаваха тези проблеми в тоалетните на амортизацията на канализационната система, строена преди много десетилетия. Затова и председателят на съда Д. Дандов със съдействието на отговарящия за капиталното строителство Ст. Нонов успяха да издействат от Министерство на правосъдието, наред с многото други ремонти в палатата, основно да бъде ремонтирана и канализационната система.

Стефан Саранеделчев: Как руски генерал премести съда в Стара Загора

През 1993г. ремонтите благополучно приключиха. За известно време бяха забравени проблемите със запушените тоалетни, но в един светъл ден някой отново нададе вик, че тоалетната на еди кой си етаж пак била запушена. Както винаги в такива случаи, така и сега нямаше друг изход, освен да се ползва услугата на семейство цигани, които усърдно с телове и други саморъчно
направени от тях приспособления успяваха бързо да отстранят проблема. Тук има една любопитна подробност, на която никой до този момент не бе обърнал внимание:

Че когато се запуши някоя тоалетна, като че ли ангел-покровител точно в този момент изпраща циганката, която уж случайно минавала край съда и решила да попита:

“Бате (како), кък са кенефите ви, щото нъл найти, мойто мъж от сичко отбира и мой бързо да ги опрай.”

Ръководството на съда като няма друг изход и под угрозата невъобразимата воня по такъв начин да обхване въздушното пространство на светата съдебна обител, веднага се хваща за спасителната оферта на циганката и само след броени минути нейният съпруг довтасваше в съда, за да започне поредната си спасителна мисия.

Стефан Саранеделчев

В един момент този факт събуди подозрение и не след дълго “тайната“ на запушените тоалетни бе разгадана. Някой хвана в една от тоалетните циганче, което се оказа дете на двойката цигани, да хвърля в канала парцали и други боклуци. След този случай излезе разпореждане тоалетните да се заключват. От този момент не се констатира запушена тоалетна.

ЗАРАТА ви запознава със Стефан Саранеделчев – казанлъчанин, дългогодишен магистрат, чийто трудов стаж (поне  по-голямата му част)  преминава в Стара Загора, откъдето са и интересните истории, разказани в книгите му. Четете ТУК

 

 


image0 (9K)