Стотици гърци бяха на бдение, за да поискат прошка от жертвите

Стотици гърци се събраха снощи на бдение в памет на жертвите на пожарите, пламнали край Атина на 23 юли. Участниците в бдението, организирано в социалните мрежи, заявиха, че са дошли, за да поискат прошка от жертвите.

[ad id=“225664″]
Пожарите в Гърция са най-смъртоносните в Европа от 118 години насам. В огнената стихия смъртта си намериха повече от 90 души, а 25 продължават да са в неизвестност, съобщава БНР.

„Сега съм тук, за да запаля свещ в памет на онези хора, които според мен не умряха заради ветровете. Те умряха в резултат на престъпен акт, заради държавата. Това е трагедия – млади хора да умрат по такъв ужасен начин. Все едно загубихме нашите собствени братя“, каза грък, дошъл на бдението в памет на жертвите на опустошителните пожари край Атина.

В петък премиерът Алексис Ципрас пое политическата отговорност за бедствието, но не постави под въпрос реакцията на властите. Опозицията и медиите остро критикуват липсата на координация между различните служби, а експерти изтъкват липсата на план за урбанизация в крайбрежните селища.

Вчера стана ясно, че гръцките власти са арестували 65-годишен мъж по подозрения, че е основен виновник за пожарите.


image0 (9K)