Съветници на Радев са привиквани за разпит в прокуратурата

Илия Милушев – съветникът по отбраната на президента Румен Радев, е единият от виканите на разпит от прокуратурата съветници на държавния глава, съобщи „Пик“.

В петък от думите на главния прокурор Иван Гешев в предаването „Панорама“ стана ясно, че освен секретаря по правните въпроси на Радев – Пламен Узунов, прокуратурата е разпитала тази седмица още двама души от екипа му.

Той посочи, че във вторник от единия съветник е бил иззет мобилния му телефон и претърсен адреса му, а в четвъртък е бил разпитан друг съветник, но допълни, че журналистите не са разбрали за това, защото съветниците „не са повикали медиите“. Явно намеквайки, че в случая на Узунов скандалът е отразяван тенденциозно от точно определен кръг издания, свързани с подсъдими олигарси.

Илия Милушев е съветник по отбраната на Румен Радев от самия старт на мандата му. По източници на „Пик“ той не е викан за разпит по разследванео за търговия с влияние, в което са замесени секретарят Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков, а по друго производство. То се е водело във Военноокръжна прокуратура, където е бил привлечен Милушев.

Съветникът по отбраната на Радев е бил арестуван за купуване на гласове през 2011 г. Има и криминална регистрация.

В момента Милушев, наравно с Узунов, който бе разобличен от прокуратурата, че е изпратил на телефона на забъркания в „Боклукгейт“ русенски бизнесмен Пламен Бобоков неподписаното все още решение по делото „Бадр“ във ВАС, са най-близките хора на президента сред администрацията на „Дондуков“ 2. С първия Радев дели общо минало в армията. Двамата са приятели от дълги години като бивши военни пилоти.

Междувременно самият Радев не отрече днес, че прокуратурата проверява негови съветници, но не посочи имена. Цитираните в медиите имена определи като категорично неверни, съобщи БНТ.

Повод за коментарите му бе именно изнесената от главния прокурор Иван Гешев информация, че освен Пламен Узунов, още двама съветници на Радев са били привикани на разпит, както и и публикациите, че става дума за Стефан Янев и Димитър Стоянов.

Радев, който днес посети Мадарският конник отговори лаконично на въпросите на журналисти за проверките.

„Нежеланието на прокуратурата да види многобройните фрапантни скандали и сигнали за грабеж за държавни средства, за огромна корупция издава едно – страх и зависимости“, каза президентът.


image0 (9K)