Съвет на педиатрите: Извеждайте децата на разходка, дори да е студено

Педиатрите са категорични, че колкото повече излиза детето, толкова по-малко ще се разболява!

Колкото е по-студено навън, толкова по-малко вируси има навън. Колкото по-често извеждате бебето навън, толкова то ще бъде по-здраво.

С намаляването на температурите много родители се страхуват да извеждат децата си, защото се боят, че така ще се разболеят.

[ad id=“263680″]

Ето няколко съвета за извеждане на децата навън през зимните месеци:

Бебетата до първата година от живота си могат и трябва да излизат навън всеки ден поне по половин час, освен в случаите, когато е температурата на въздуха под — 10. Разходките не се препоръчват също така и когато духа силен вятър, когато има мъгла, киша или когато е много влажно. Във всички останали случаи се препоръчва децата до първата година от живота да пребивават извън дома до половин час, а по-големите деца и по-дълго. Ако е много студено, по-големите деца могат да излизат по няколко пъти на ден за по половин час.

Пребиваването на свеж въздух укрепва имунната система и почиства дихателните пътища.

Престоят на дневна светлина подобрява зрителния фокус и осигурява почивка на очите. За психологическото развитие на детето, е важно то да има контакт с природата. Колкото е по-студено навън, толкова е по-малко вероятно детето да се разболее.

По-големите деца все повече време прекарват у дома, играейки игри или гледайки телевизия. Тези промени са довели до сериозно влошаване на здравето на децата и проблеми с теглото, с повишената захар или високото кръвно налягане.

И макар на вас да ви е студено, карайте децата да излизат и да се движат активно. Дори и да е студено навън.

[ad id=“225664″]

Британското списание The Guardian наскоро публикува текст, в който пише, че днешните деца прекарват по-малко време навън, отколкото затворниците. А най-новите изследвания показват, че всяко десето дете през изминалата година не е било в парка, в гората или на плажа нито веднъж. И над 75% от децата прекарват по-малко от един час на ден навън.

Затова, облечете се добре и изведете бебето на разходка.

Източник: woman-onthe-top.net


image0 (9K)