Съдбата на еврото ще бъде определена от енергийните пазари

Съдбата на еврото ще бъде определена от енергийните пазари

Снимка: Архив Ройтерс

От началото на годината единната европейска валута е загубила почти 12% от стойността си. След известни колебания около паритета еврото вече се търгува под нивото от 1 долар, пише в анализ Ройтерс. Агенцията цитира брокери от BNP Paribas, които сочат за една от причините за тази нестабилност случващото се на енергийните пазари.

Анализ на банката исторически как се представят основните валути при кризи на газовите пазари показва, че еврото е една от най-засегнатите. При шокове в цената на природния газ единната европейска валута губи средно по 4,5 на сто от стойността си.

Още по темата

След като еврото падна под 1 долар, пазарите вече разглеждат сценарии за стойност от 0,90 – 0,95 евро за долар. JP Morgan коментира, че нивото от 0,90 долара за евро ще бъде тествано веднага, ако руските газови доставки за Германия бъдат спрени. Анализаторите цитират като основание прогнозата на германската централна банка, че липсата на руски газ ще доведе до загуба от 6% за брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия в краткосрочен план.

Още през април Бундесбанк прогнозира забавяне на ръста на германската икономика от над 2% спрямо 2021 година заради войната в Украйна, растящите цени на енергоресурсите и санкциите, които налага Западът срещу Русия.

Прогнозата на Nomura сочи, че още преди края на лятото на валутните пазари ще видим нивото от 0,95 долара за евро, но при пълно спиране на доставките на газ от Русия за Европа стойността на еврото ще се срине до 0,90 долара. Според анализаторите спирането на газа сега ще затрудни запълването на газохранилищата на Европа и ще изправи континента пред сериозна енергийна криза през зимата. Затова и реакцията на валутните пазари няма да закъснее.

Отделно ограничаването на износа на газ от Русия ще доведе и до значително поскъпване на газа. В момента на една от най-големите борси в Европа – нидерландската TTF, тя се движи на ниво около 180 евро за мегаватчас.

Източник: TTF

Суровината поскъпва през последните дни, след като „Газпром“ спря „Северен поток 1“ за техническа профилактика, а в Европа се засилват опасенията, че тя ще трае по-дълго от предвиденото (до 21 юли), като дори има притеснения дали въобще Москва отново ще възстанови потока.

Влияние на валутните пазари може да окаже Европейската централна банка (ЕЦБ), която да пусне част от резервите си от щатски долари на пазара. Институцията обаче сигнализира, че няма да пристъпи към тази мярка, както вече го направи през 2000 година. Според анализатори причината е, че „истинската“ стойност на еврото – спрямо валутите на основните валутни партньори и съобразена с инфлацията, в момента е над нивата от 2002 година, когато за последно имаше паритет между долара и единната европейска валута.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)