Съдът в Гърция обяви неонацистката партия “Златна зора“ за престъпна организация

Близо 20 000 души се събраха пред сградата на съда в Атина по време на заседанието срещу „Златна зора“ и нейните членове

Апелативният съд в Атина постанови, че неонацистката партия “Златна зора” е организирана престъпна група. Председателят ѝ Никос Михалолякос и още шестима членове на ръководството бяха осъдени като лидери на престъпна организация, съобщи Би Би Си.

Осъдителни присъди бяха прочетени и за още 15 партийни активисти. Те бяха обвинени в извършването и организацията на убийството на рапъра Павлос Фисас, както и за нападения срещу чужденец и срещу представители на синдикатите.

До края на месеца се очакват и конкретните присъди срещу общо 68-те обвиняеми, сред които 18 бивши депутати от неонацистката партия.

По време на съдебното заседание пред сградата на съда в Атина се събраха над 20 хил. души. Сред тях бяха лидери на парламентарни партии, синдикати, както и студенти. Някои от тях носеха плакати с надписи “Фашистите в затвора” и “Страхът няма да победи”.

Стигна се и до сблъсъци между анархисти и полицията, която беше разположена около сградата на съда.

“Златна зора” е основана в средата на 80-те от Михалолякос, който е привърженик на нацизма, отрича Холокоста и отправя нацистки поздрави по време на партийните сбирки. От формацията отричат да са неонацисти, въпреки че емблемата им напомня за свастиката, някои от членовете им възхваляват Адолф Хитлер, а по време на протести срещу мигранти в Гърция, привържениците им се обличат с камуфлажни облекла.

По време на парламентарните избори през 2012 г. „Златна зозра“ спечели близо 7% от гласовете, което отреди на формацията 18 места в парламента по време на тежката икономическа и политическа криза в страната.

Разследването срещу партията започна през 2013 г., след убийството на Фисас, за което един от симпатизантите на “Златна зора”се призна за виновен. Това доведе до множество претърсвания и масови арести. В дома на Михалолякос бяха открити и оръжия и муниции.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)