Създадоха нов модифициран сорт пшеница без глутен

Чудите се кой има нужда от модифициран сорт пшеница при положение, че се продават множество продукти „без глутенови” на пазара?

Този нов сорт е от особена полза за болните от цьолиакия, които са не повече от 1% от световното население, но от друга страна е модерно да се смяташ, че си един от заболелите… Но нали вече има наличните продукти „без глутен“? Ами всъщност и в тях има глутен…

[ad id=“225664″]
Цьолиакията е тежко автоимунно заболяване, чиито симптоми се отключват при консумация на храни съдържащи протеиновия комплекс, познат като глутен и по-конкретно протеините от семейството на ?-глиадинът. На пазара са налични множество продукти, които се класифицират като „безглутенови“, но редица проучвания сочат, че в тях все пак има налични глутенови протеини. Проучване (1) от 2010 година показва, че при изследвани 22 продукта, които са обявени, че не съдържат глутен всички са съдържали глутен в границите от 5.19 до 57.16 мг/кг при приета максимално допустима граница от 20 мг/кг (20 ppm). Установено е и че овесените ядки съдържат замърсяване с до 100 мг/кг глутен, което поставя под въпрос наложеното им използване в безглутеновите диети. Приетата граница от 20 мг/кг е граница, която не гарантира, че всички страдащи от цьолиакия няма да развият симптоми при консумация на продукти без глутен, но по-голяма част от тях ще продължат да се чувстват добре. Или с други думи безглутеновите продукти редуцират риска от развитие на симптоми, но той не изчезва и си остава относително голям. Причината е, че наличните технологии за разделяне на протеините на пшеницата не са перфектни и не могат да премахнат абсолютното количество глутен.
[ad id=“236999″]
Новият сорт е продукт на съвместния труд на генетици от University of Minnesota и University of Sevilla и макар да е модифицират, той не е трансгенен (2). При създаването на този сорт не е осъществен трансфер на генетичен материал от близкородствени или далекородствени видове. Биолозите първоначално са успели да заглушат експресията на алфа глиадини чрез процеса на РНК интерференция, но това не е дълготрайно решение, тъй като експресията е възможно да се възстанови. С помощта на CRISPR екипът е успял да изключи почти всички гени, които кодират въпросния протеин. Това постижение всъщност е изключително трудно, защото в целия огромен геном на пшеницата има открити 45 гена, които кодират алфа глиадини, а учените са успели да изключат 35 от тях.

Резултатът е пшеница, която има значително по-добри производствени и хранителни качества. Всеизвестен факт е, че е много трудно да се правят тестени изделия с подобно брашно, а крайният продукт страда от липса на характерната пухкава и аерирана текстура. Този недостатък в новия сорт е значително по-слабо изявен, а освен това имунореактивността е редуцирана с цели 85%. Въпреки добрите резултати, все още е нужно всички налични гени да бъдат заглушени, с което сортът ще бъде много по-добър от наличните продукти на пазара.

Източник:6nine.net


image0 (9K)