Британски вестник замеси съпруга на Ирина Бокова в мащабна схема за пране на пари

Калин Митрев – българският представител в Европейската банка за възстановяване и развитие и съпруг на Ирина Бокова, е замесен в мащабна схема за пране на пари, свързана с Азербайджан. Това твърди британското издание „Гардиън”, което е провело съвместно разследване с други медии.

[ad id=“218548″]

Разследването разкрило, че между 2012 и 2014 година са направени повече от 16 хиляди плащания, които били на обща стойност от близо 2,9 милиарда долара. Парите били дадени от правителството на Азербайджан на известни европейци. Част от средствата отишли за политици и журналисти за международна лобистка кампания, която да рекламира Азербайджан. От „Гардиън“ посочват, че не всички получатели са знаели откъде идват средствата.

Азербайджанското правителство е обвинявано за систематично нарушаване на човешките права, корупция и изборни нарушения.

[ad id=“232523″]

Статията на „Гардиън“ се базирала на поверителни банкови данни, предоставени на датския вестник „Берлингске“.

Твърди се, че Митрев е получил най-малко 425 хиляди евро за частни консултации, които извършвал за азербайджанската компания „Авуар Ко“.

Съпругът на Бокова бил потвърдил за тези пари. Той обаче е категоричен, че те са добити по легален начин чрез неговите консултантски услуги.

„За всички приходи, придобити при работа в различни държави, са платени данъци в България“, твърди Митрев.

Пред „Гардиън“ Бокова е отрекла да има конфликт между нейната работа като генерален директор на ЮНЕСКО и тази на съпруга й. Тя е категорична, че не е знаела за неговия бизнес.

btvnovinite.bg


image0 (9K)