Сърбия изпитва модернизиран МиГ-29

На военното летище „Батайница“ вчера и днес бяха проведени първите изпитателни полети на руските изтребители

Пресслужбата на армията на Сърбия съобщи, че първият от шестте изтребителя МиГ-29, предадени на страната от Русия в рамките на военно-техническото сътрудничество между Москва и Белград е извършил пробен полет след модернизация, предава ТАСС.

[ad id=“225664″]

„На военното летище „Батайница“ вчера и днес бяха проведени първите изпитателни полети на самолетите МиГ-29, които влязоха в страната ни миналата година от Русия“, пише в доклад на ВС на Сърбия. На първия полет присъства началникът на Генералния щаб на Сърбия, генерал Любиша Дикович.

Полетът е успешно извършен от Дмитрий Селиванов, пилот-изпитател на руската корпорация „МиГ“. „Полетът е последната проверка на самолета, преди да бъде пуснат в експлоатация“, пише в заявлението на сръбските въоръжени сили, цитирано от Епицентър.бг.

Отбелязва се, че това е първият полет на първия от шестте изтребителя, пристигнали от Русия, както и първият полет на ново летателно средство над територията на Сърбия през последните няколко десетилетия. В допълнение към самолетите МиГ-29 Сърбия ще получи безплатно 30 танка T-72 и бойно-патрулни коли БРДМ-2.

[ad id=“263680″]

Също така се обсъжда въпрос за доставка на системи „Бук-М1“ и „Бук-М2“, както и зенитни комплекси „Тунгуска“.


image0 (9K)