С две трансплантации спасиха мъж и жена в „Александровска“

Две бъбречни трансплантации извършиха днес лекарите от „Александровска“ болница. Лекарите спасиха 38-годишната Габриела от Козлодуй и 51-годишния Гавраил от село Каравелово, Карловско. Мъжът и жената са били на хемодиализа.

Донорът е 44-годишна жена от Пазарджик, изпаднала снощи в мозъчна смърт в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, откъдето екипът от уролози на проф. Петър Панчев от „Александровска“ са експлантирали бъбреците на починалата. Черният дроб също е бил експлантиран и ще бъде присаден днес.

За изследвания са били повикани седем души, но са избарни двамата най-подходящи да получат новите бъбреци, съобщиха от лечебното заведение. След операциите, мъжът и жената са преведени в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, състоянието им е стабилно.

[ad id=“225664″]

За първите шест месеца на годината, в УМБАЛ „Александровска“ са извършени общо 14 бъбречни трансплантации – 10 от трупен и 4 от жив донор. В листата на чакащите обаче има записани 1024-ма българи, които се нуждаят от нов бъбрек. Чакащите за черен дроб са 54-ма, а за ново сърце – 32-ма. От началото на годината близките на осем починали са дали съгласие да дарят органите им, като с тях са били спасени 21 души, показват данните на агенцията по трансплантации.


image0 (9K)