С какво монетата от 10 лева е толкова ценна, че предизвика дългите опашки пред БНБ?

Една монета – хиляди мераклии. Втори ден край БНБ се извива дълга опашка. Националната банка е окупирана от любители на нумизматиката, които желаят да се сдобият с монетата от 10 лева, пусната в чест на българското европредседателство. Защо монетата е толкова ценна?

[ad id=“263680″]

Цената на монетата е 66 лева и се продава на касите на БНБ в няколко български градове – София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен.

[ad id=“225664″]

По данни на БНБ само през вчерашния ден са закупени 844 монети. Опашките от хора пред БНБ обаче не намаляват, защото от Министерството за европредседателството на България са иззели част от монетите, за да ги раздават като подаръци на официални гости.

Тиражът от 3000 монети е заявен от 3 години, разказва пред Нова ТВ председателят на нумизматичното дружество в София Георги Георгиев. След тяхното изсичане обаче стана ясно, че част от тях ще бъдат раздавани като подаръци на гостите и на ръководителите на делегации от Европейските държави, идващи у нас по случай европредседателството на България. Това са слухове от последния момент, които доведоха до тези опашки. Досега продажбите на юбилейни монети се извършваха и в други банки, за разлика от този път, когато еднолична за това остана само БНБ. Другата информация, която утежни продажбата и заради която се натрупаха тези опашки е, че ще се дава само по една монета и хората започнаха да водят и втори човек със себе си. Предишни тиражи е имало и по 2000, и по 1000 монети и не се е получавало подобно натрупване на хора. Според мен няма да успеят всички желаещи да се сдобият с тази монета, завърши Георги Георгиев.


image0 (9K)