С клизма приеха декларация относно членството на Република Северна Македония в ЕС

Против се обявиха старозагорски съветници от БСП, ДБ, Народен съюз и „Възраждане“

Дебати от рода „разпни го“ белязаха днес приемането на декларация от Общински съвет Стара Загора за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз, внесена от съветниците на ВМРО Антон Андонов и Никола Чакалов.

В нея се отправя призив: „Народното събрание и Министерският съвет на Република България да се придържат стриктно към Рамковата позиция по отношение членството на РС Македония в ЕС и декларацията, приета единодушно от 44-то Народно събрание, отстоявани безапелационно от българска страна допреди няколко месеца“, а причината е настоящата колеблива позиция на управляващите под диктата на ЕС и САЩ за отстъпление от основните постулати, залегнали в Договора за добросъседство между Република България и Република Северна Македония, конкретен израз на което е искането за свикване на КСНС от президента на РБългария.

По време на дебатите срещу внесената декларация се обявиха общински съветници от БСП, ДБ, Народен съюз и ПП „Възраждане“ с аргументи, че въпросният документ противоречи на правилника на Общински съвет Стара Загора. Намесена беше и Конституцията на РБългария, касаеща правомощията на местната власт.

В крайна сметка декларацията беше приеха с рехаво мнозинство – 28 гласа „за“, 2-ма гласуваха „против“ и други 2-ма с „въздържал се“. Любопитен беше моментът, че по време на гласуването част от съветниците не упражниха правото си на вот, тъй като регистрираните за сесията бяха 50.

„Категорични сме, че България трябва да даде път за преговори за членство на Република Северна Македония само ако бъдат спазени всички условия от Договора за добросъседство, който към днешна дата се нарушава тенденциозно едностранно само от политиците от другата страна на границата. Правата на македонските българи трябва да бъдат гарантирани ясно и категорично, включително чрез записването им в Конституцията на Република Северна Македония, и трябва да бъдат спазвани. Историческите манипулации и лъжи трябва да бъдат заличени от учебниците. Коминтерновската македонистка пропаганда трябва да бъде заличена веднъж завинаги заедно с езика на омразата от страна на Скопие“, гласи част от декларацията, гласувана с „клизма“.

Дано „Старозагорски новини“ не се окаже лош пророк, но определено медията ни смята, че гласуването в Народното събрание за членството на РС Македония в ЕС ще мултиплицира случилото се в местния парламент на Стара Загора.

Иначе на днешната сесия на Общински съвет Стара Загора бяха приети общо 63 решения.

С 33 гласа „за“ окончателно бе приет Правилникът за организацията на дейността на новооткритото общинско предприятие „Гробищни паркове“. Вносителят на текстовете Янко Янков защити целесъобразността на направеното предложение, но представителите на БСП и ДБ опонираха, че в правилника се залага противоречие. След размяна на реплики и последващо гласуване мнозинството одобри на второ четене правилника.

Размяна на реплики беляза и обсъждането на Правилника за условията и реда за предоставяне на финансова подкрепа за новородено или осиновено дете на територията на община Стара Загора. Накрая общинските съветници се обединиха около позицията, че помощта следва в по-голяма степен да отчита ръста на цените на стоки и услуги. Правилникът бе приет на първо четене. На второ четене бе одобрен и Етичният кодекс на местния парламент.

Общинският съвет гласува още годишните финансови отчети за 2021 г. на общинските търговски дружества и разпределение на печалбата. Разгледани и подкрепени бяха още Програма за развитие на туризма на територията на община Стара Загора за 2022 г. и отчетът за изпълнението на програмата за изминалата година. Д-р Антония Тодорова – началник-отдел „Здравеопазване и социални дейности“, бе определена за представител на Община Стара Загора в комисията за изработване на областната аптечна карта.

В края на заседанието музикален поздрав с цигулка отправи Богомил Кралев.

(СН)

Публикувано с изричното съгласие на https://starozagorskinovini.com/ .


image0 (9K)