С тези трикове ще правите перфектни снимки с телефона си

Камерите на мобилните телефони имат едно огромно предимство пред фотоапаратите – винаги са с теб, когато телефонът ти е с теб. Не ти трябва допълнително място в багажа, нито специален калъф.

[ad id=“225664″]

Само че не винаги можеш да направиш добри снимки с камерата на телефона си. И въпреки че телефоните, камерите и приложенията за снимане са различни, има няколко общи правила, които ще ти помогнат да направиш по-добра снимка с телефона си. Камерите на мобилните телефони имат едно огромно предимство пред фотоапаратите – винаги са с теб, когато телефонът ти е с теб. Не ти трябва допълнително място в багажа, нито специален калъф.

[ad id=“263680″]

Придържай се към основните правила

Въпреки че те са основни и едва ли има човек, който да не е чувал за тях, понякога се случва да ги забравим. А именно те са първото необходимо условие за хубава снимка:

1. Използвай светлината

Без значение какъв фотоапарат използваш, основно правило е обектът ти да е добре осветен. При камерите на телефоните това е още по-важно, тъй като при тях е особено трудно да се направи добра снимка с недостатъчно светлина. Светлината трябва да осветява обекта, а не обектива на фотоапарата. Изключение е, ако искаш да направиш снимка на силует – тогава правиш точно обратното.

[ad id=“236993″]

2. Почиствай обектива

Няма много хора, които да пипат с пръсти обектива на фотоапарата си. При телефона обаче нещата са по-различни – слагаме го по джобовете, пипаме го навън, когато ръцете ни не са особено чисти, и понякога се случва да го хванем така, че да лепнем мазно петно от пръста си върху обектива на камерата. Затова, преди да снимаш с телефона, забърши обектива на камерата.

3. Избягвай дигиталния zoom

Ако искаш да снимаш нещо отблизо, приближи се до него. От дигиталния zoom няма никакъв смисъл – снимката ти само ще изглежда мазна. Ако не можеш да се приближиш до обекта, по-добре до снимай без zoom и после изрежи ненужните части от снимката с някоя програма за обработка на снимки.

[ad id=“236999″]

4. Внимавай със светкавицата

Тя може да ти осигури снимка при недостатъчна светлина, но много телефони използват светкавицата повече, отколкото е необходимо. А бялата светлина от LED светкавицата може да е прекалено силна и да направи хората да изглеждат като призраци. Понякога дори може да се окаже, че снимката би ти се получила по-добре без светкавица, макар и малко по-тъмна. Ако имаш съмнения, най-добре направи една и съща снимка в два варианта – без и със светкавица. Ако пък държиш на светкавицата, пробвай да сложиш пред нея нещо бяло като парче кърпичка или лист хартия, за да омекотиш светлината.

[ad id=“218001″]

5. Проверявай резолюцията

При повечето телефони имаш възможност да правиш снимки с различни резолюции. По-ниските са подходящи, ако просто искаш да направиш снимката бързо и да я пратиш на някого. Ако обаче правиш снимка, която ще искаш да запазиш и при която качеството има значение, избери по-високата революция. Ако правиш важни снимки и после разбереш, че си снимал на 640×480, няма да си много щастлив. Друго, което трябва да се има предвид, е, че някои телефони преоразмеряват снимките, когато ги изпращаш.

6. Ръката ти трябва да е стабилна

За да избегнеш размазването, ръката ти винаги трябва да е стабилна, а най-добре – подпряна на някаква повърхност. Още по-добре е, ако имаш съответната настройка на телефона, която не ти позволява да снимаш, докато ръката ти трепери, дори и съвсем малко.

[ad id=“225664″]

7. Обърни внимание на баланса на бялото

Обикновено камерите на телефоните сами си нагласят баланса на бялото, но понякога, при малко светлина, това не е толкова сигурно. Затова, ако си на място с недостатъчно светлина, дай на камерата няколко секунди, преди да снимаш, за да „свикне” със средата. Ако въпреки това получиш прекалено оранжева снимка, нагласи баланса на бялото ръчно с помощта на настройките.

8. Погледни каква е експозицията

Тъй като най-големите проблеми при снимките с телефон са при малко светлина, експозицията е една от настройките, които могат да ти помогнат най-много. Ако заложиш на по-висока експозиция, това дава възможност на повече светлина да влезе в обектива, което значи, че снимката ти ще е по-ярка.

[ad id=“263680″]

Улови момента

Въпреки всичко казано дотук, не забравяй, че понякога хубавата снимка зависи изцяло от това да хванеш момента. Затова се може да ти се наложи да избереш бързата, макар и с по-лоши настройки снимка, вместо да загубиш ценни секунди в нагласяне на настройки

Светкавицата, резолюцията, балансът на бялото…


image0 (9K)