Тбилиси, Грузия, Украйна и Молдова с обща платформа за борба с Русия

На 19 декември в Тбилиси, Грузия, Украйна и Молдова създадоха единна платформа за реинтеграция на територии и противопоставяне на Руската федерация, съобщава pravdainform.com.ua, цитиран от Фактор.бг.

Вицепремиерът и министър по реинтеграцията на Молдова Кристин Лесник, министърът на временно окупираните територии и вътрешно разселените украински официални лица на Украйна Вадим Черниш и министърът за помирение и гражданско равенство на Грузия Кетеван  Цихелашвили подписаха меморандум за създаването на Тристранна междуведомствената платформа за обмен на опит в области на политиката за интеграция на територи, намиращи извън контрола на трите държави.

Детайлите на споразумението бяха разпространени в официалното комюнике на Министерството на временните окупирани територии и вътрешно разселените лица на Украйна.

Украинският министър заяви, че никой на международната арена не подкрепя Русия, нито пък вярват в силните й изявления. Подписаният документ ще даде възможност на страните да работят и да споделят постиженията си „изключително в невоенната сфера и в борба с хибридните заплахи на Руската федерация“.

Страните ще проучат как Русия влияе „не само върху окупираните територии, които контролира напълно чрез окупацията, но и върху останалата част от територията на страната, в която има своето присъствие“.

„Украйна има известен опит, който може да сподели, защото имаме сериозен напредък в изучаването и изследването на сферата на хибридните заплахи“, казва министър Черниш.

Грузинската страна говори и за ефективната работа на бъдещата платформа: „Днес официално сме решили, че Украйна, Грузия и Молдова са изправени пред общи предизвикателства и общи заплахи от страна на Руската федерация, срещу които ще се изправим по-ефективно“, заяви държавният министър по помирението и гражданските въпроси от равенството на Грузия Кетеван Цихелашвили.

„Съчетавайки усилията си, ние ще можем да противодействаме на Руската федерация както в нашите държави, така и в международен мащаб, защото в съвременния свят, където царуват хибридните конфликти, те изисква и адекватни отговори“, каза държавният министър на Грузия Кетван Цихелашвили.

Превод: Faktor.bg


image0 (9K)