Тежка загуба за „Берое“ в първенството

Баскетболният Берое претърпя тежка загуба при гостуването си на Левски Лукойл в София. Старозагорци отстъпиха със 100:66 точки в среща от НБЛ. След силното начало и водачеството в първата част, беройци загубиха останалите три части и записаха най-голямото си поражение от началото на сезона.

Гавин, Дерик Джийн, Николай Стоянов, Павел Маринов и Станислав Ваклинов започнаха на паркета в зала Универсиада. Ваклинов взе първата топка, а след 40 секунди се превърна и в баскетболистът, който открива резултата в дербито между Берое и Левски Лукойл. Домакините отговориха с тройка, след която обаче старозагорци заиграха много уверено. Ники Стоянов и Джими Гавин бяха играчите с особена заслуга за успешните нападения, докато в отбрана Павел Маринов лимитира Тасич, от което пострада играта на „сините“. Берое преполови частта с аванс от 5 точки. След няколко промени обаче „зелените“ загубиха ритъм за около минута и след няколко грешки се оказаха догонващи в резултата. Резонно Любо Минчев прибягна до първото си прекъсване. Паузата се отрази позитивни на беройци и те отново поведоха с 19:22. Домакините отново изравниха и възползвайки се от нова грешка при изнасянето на топката от „зелените“, излязоха напред с 26:24. С кош в последните секунди на Джийн частта приключи при равенство – 26:26.

Симеон Илиев откри резултата във втората четвърт с хубава тройка, която изведе Берое напред с 3 пункта. От другата страна обаче Левски Лукойл напомни за силните си страни и нареди серия от четири последователни тройки. Между тях отново Илиев за „зелените“ се разписа. Точността на домакините пообърка играта на старозагорци. „Сините“ продължиха да бележат, а старозагорци започнаха да изпитват трудности пред коша на столичани. Левски Лукойл поведе с 8 точки, след което Гавин и Ники Стоянов намалиха пасива до 4 точки. Тасич и Райд отново обаче възстановиха комфортния аванс за домакините. Последният сигнал за първата част дойде при резултат 48:40 за столичани.

Николай Стоянов даде надежди на беройци за промяна в развитието на двубоя след попадения в началото на третата част. Веднага след това обаче Данило Тасички показа, че точността не е напуснала редиците на домакините в паузата. Беройци свалиха изоставането си до 6 пункта, но в средата на третата четвърт столичани отново заредиха серия от точни стрелби от тройката. Това позволи на домакините да установят комфортен аванс пред Берое с двуцифрена разлика. С 27:17 третата четвърт отиде в актива на „сините“, които вече водеха в общия резултат със 75:57.

В последната четвърт домакините продължиха да увеличават преднината си. За съжаление, беройци нямаха ден при стрелбата от далечно разстояние, което повлия негативно на мача през второто полувреме. Срещата завърши при 100:66 за Левски Лукойл.


image0 (9K)