Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

Теменужка Петкова: Не сме готови да освободим цената на тока за бита

„България не е готова да либерализира цената на тока за бита, защото нямаме данни колко са енергийно бедните у нас и как те ще бъдат защитени“, това каза бившата министърка на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Говори сега“ по БНТ.

Тя посочи още, че Еврокомисията не е искала от нас конкретен срок за тази мярка, но правителството на Кирил Петков е поело такъв ангажимент.

„Парламентът възложи на правителството да го предоговори, но то не успя. Изискването беше да бъде либерализиран пазарът на едро, а не на дребно“.

Бившата министърка на енергетиката коментира и пътната карта за „Турски поток“ като заяви, че изнесените документи от пощата на Александър Бабаков нямат нищо общо с пътната карта, която тя е подписала.

„Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, „Възраждане“ и ИТН не показа нищо друго, освен безсилието на тези политически субекти“, каза още тя.

Според нея целта на мероприятието е била да се отклонят големите скандали около ПП-ДБ – в Митниците, в Столична община. Посочи още, че ѝ ПП-ДБ и ДПС са работили тясно с ДПС за промените в Конституцията.

„В момента, в който ДПС беше необходимо на ПП-ДБ, те бяха изключително приемлив партньор, в момента, в който не са им необходими, стават неприемливи. ДПС е с ясно изразена евроатлантическа ориентация и са изключително полезни в рамките на парламента не виждам защо трябва да се лицемерничи по този начин“.

„Аз съм се подписала върху два листа, които представляват паметна бележка от среща. Тази пътна карта беше преоставена от ДАНС на правителството на Кирил Петков, което извърши мащабна проверка на реализацията. Беше проведена обществена поръчка, като процедурата беше открита. Тя дава възможност на максимално широк кръг потенциални изпълнители да участват в него. Не мога да нося отговорност за изнесеното от „Българските елфи“. Всичко, свързано с обществената поръчка за „Балкански поток“ може да се види на сайта на „Булгартрансгаз“. Всички възможни инстанции са се произнесли по отношение на тази поръчка“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)