Терапията с хормони при Хашимото забавя хода на болестта

Интервю на Илияна Ангелова  с проф. Михаил Боянов, Клиника по ендокринология и болести на обмяната, УМБАЛ „Александровска“, МУ – София за лечението при автоимунното заболяване Хашимото:

[ad id=“225664″]
Проф. Боянов, какви са критериите за започване на медикаментозно лечение при Хашимото?
Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно заболяване, при което някои от белтъците на щитовидната жлеза се разпознават като чужди от имунната система. Причините са комплексни. Има известна наследственост, свързана с представяне на определени белтъчни молекули по повърхността на щитовидните клетки, както и с отговора на имунните клетки към собствените и чуждите белтъци. Има влияние на различни вирусни агенти, които дразнят имунната система и могат да доведат до един прекален отговор към собствените антигени. Обсъждат се някои бактериални инфекции, за които е доказано, че споделят близки белтъци с тези на щитовидната жлеза.
Целта на медикаментозното лечение е да поддържа нивата на TSH и на свободния Т4 в нормални граници. По този начин ние предпазваме нашите пациенти от по-бързо прогресираща атеросклероза, от прояви на депресия, мускулна слабост, сърдечна недостатъчност, от опасното усложнение хипотиреоидна кома.

[ad id=“236999″]
Някои пациенти се страхуват от привикване към лечението, от появата на необходимост дозата непрекъснато да се повишава. Какво бихте им казали?
Хората се плашат от думата „синтетичен“ хормон. Синтетичен означава, че се синтезира, но това е естественият хормон, който образува щитовидната жлеза. От тази гледна точка той е напълно безвреден. Не може да става дума за привикване, а за реална нужда до края на живота заради това, че щитовидната жлеза не може да компенсира своята функция. Странични действия може да се появят, ако се стигне до предозиране. Големи дози левотироксин могат наистина да имат неблагоприятно влияние върху общата симптоматика, сърцето и костите.

[ad id=“237001″]
Каква е ролята на храненето, влияе ли се заболяването от приема на някакви добавки?
В българските и международните консенсуси единственият фактор от начина на живот, който доказано влияе на заболяването, е тютюнопушенето. Добре е то да се спре. От това човек няма да оздравее, но може би ще се забави развитието на хипотиреоидизъм. Всичко останало от начина на живот реално не влияе на функцията на жлезата.
Много се дискутира безглутеновата диета. Тя има смисъл само ако има доказано второ автоимунно заболяване – глутенова ентеропатия. Доказва се чрез изследване на антитела или биопсия от тънките черва.

[ad id=“238430″]
Някои хора приемат хранителни добавки с йод, като вярват, че така помагат на щитовидната жлеза. Какво е Вашето мнение?
Претоварването на организма с йод, особено при още запазена функция на щитовидната жлеза, може да предизвика йод-базедова или йод-индуцирана тиреотоксикоза. Всякакви злоупотреби с йод не се препоръчват. Някои пациенти вярват, че с прием на хранителни добавки или екстракти, които съдържат йод, ще си помогнат при намалена функция, но за съжаление това не се случва.
Единствено за селена има доказателства, че ако се приема за определен срок от време, има намаление на титрите на антителата срещу щитовидните антигени. Дали това отлага развитието на болестта във времето, не е ясно. Често пациентите питат за различни алтернативни методи, импулсни терапии. Чувал съм дори за оперативно лечение на небцето. Бих ги определил като фантастика, това са неутвърдени методи.

[ad id=“236993″]
А има ли други терапии освен приема на хормонални препарати, които помагат?
В миналото са правени доста опити за лечение на тиреоидита на Хашимото, включително с имуносупресанти, кортикостероиди, вливане на IgG, което още се практикува, въпреки че е доказало своята безполезност. За съжаление, всички тези методи не са довели до резултат. Автоимунният тиреоидит е напълно безопасно състояние, особено когато функцията на щитовидната жлеза е запазена. В периода, когато тя започне да спада, правилно провежданото заместително лечение превръща пациента в условно здрав.

Източник: credoweb.bg


image0 (9K)