Това напомня ли Ви за нещо?

Помните ли, когато българите, които искаха да заминат за Германия, чакаха месеци наред за час в посолството? Нещо подобно става сега в Сърбия, където ако човек не плати на агенция, просто няма шанс скоро да получи час.

Пред германското посолство в БелградПред германското посолство в Белград

Биляна Жаркович мечтае да замине за Росток колкото се може по-бързо. Безработната медицинска сестра от Ниш, която ме помоли да не назовавам истинското ѝ име, е намерила работно място в тамошната клиника. Вече е събрала всички необходими документи: трудов договор, удостоверение за познанията ѝ по немски език, паспортни снимки и т.н. Има само един проблем: не може да си запише час в германския консулски отдел за подаване на документи за виза.

„Опитвам се да си взема час за подаване на документи за работна виза от месец май насам. Следя сайта на консулския отдел денонощно. Но досега нямам успех“, разказва ми тя. До компютъра ѝ има купчина документи – все неплатени сметки. Не си е плащала и наема. Задлъжняла е с 3 000 евро и Росток е единственото ѝ спасение. Биляна отчаяно следи сайта на германския консулски отдел, с надеждата да открие свободен час за подаване на документи. Търси съвети и в социалните мрежи. „Не губи надежда. Нагласи си будилника за 00:15 часа и започвай да чукаш по клавиатурата до 00:30 часа“, пишат ѝ някои от юзърите. Много от тях обаче са песимисти: „Това е пълна измама! Не можеш да се пребориш сам!“, убедени са те.

Така в играта влизат посредническите агенции, разположени в близост до германското посолство в Белград. Те са регистрирани като бюра за превод, но всъщност печелят парите си от продажбата на часове за подаване на документи в консулството. Техните сътрудници са в движение цял ден и предлагат услугите си на чакащите на опашка пред консулския отдел. Хиляди сърби използват облекчената процедура, за да получат работна виза за Германия. „Човек трябва само да предостави копие от паспорта си и да си плати. Посредническите агенции вършат останалото. Когато посолството разпредели часовете за записване, агенциите внасят документите ти и готово. Искат парите в брой“, разказва ми Биляна Жаркович. „А договор или поне квитанция?“, питам я аз. „Няма такова нещо“, продължава тя.

„Такъв е животът“

В началото на август и аз се обадих по телефона в агенция „Европа“. Пожелах да си купя час за подаване на документи за виза. „Мога да ти осигуря час в края на октомври. Дотогава всичко е запълнено. Може да стане и по-бързо, но не гарантирам“, отговори ми приятен мъжки глас. Той ме увери, че сам човек не може да се справи никога и поради тази причина много сърби вече са пропуснали възможността за работа в Германия.

„Имам десетина хакери, които са се специализирали в тази техника. Те следят денонощно сайта на консулския отдел и за пет секунди блокират свободните часове за подаване на документи. Да, те са професионалисти. И за това се плаща“, разбирам по-нататък от разговора ми с агенцията. Ето, че стигаме и до цената. „250 евро“, казва мъжът. „Най-малко 100 евро предплата. След това ще ти се обадя. Пристигаш при мен два часа преди уговорения час в консулството и на спокойствие сортираме и копираме всички документи. След това ти потвърждавам часа в консулския отдел“, казва той.

Хакери, пари в брой? Не е ли нелагално? „Всичко е напълно легално. Толкова хора вече са го изпрабвали. Същото е, както при регистрация на автомобил. Там също можеш да ангажираш посредници. Такъв е животът“, отсича мъжът.

Така Белград се нарежда в тъжната редица на градове като Техеран, Бейрут и други метрополии, където по информации от медиите се върти бизнес с така желаните часове за подаване на документи в германските консулски служби. По ирония на съдбата именно хората, които искат да избягат от икономическата мизерия, са длъжни да се бръкнат дълбоко в джоба, за да получат шанс. В социалните мрежи се говори, че цените скачат до 500 евро. И това в една държава, където минималната месечна заплата възлиза на 180 евро, а почти една трета от хората са безработни.

Пред една от въпросните агенцииПред една от въпросните агенции

„По принцип това е разрешено“

Преди време Федералното външно министерство се видя принудено да вземе мерки срещу съмнителните практики в чуждестранните си представителства и записването на час за подаване на документи за визи вече се извършва онлайн. Сървърът се намира в Берлин и отделните посолства и консулски отдели нямат нищо общо с това.

„Законът принципно разрешава ангажирането на трето лице за резервацията на час за подаване на документи за виза. Също и срещу заплащане. За съжаления от това обстоятелство се възползват отчасти съмнителни агенции“, казва германският посланик в Белград Аксел Дитман. В писмено становище той уверява Дойче веле, че германското посолство в Белград ще реагира на засиленото търсене на визи от страна на сръбски граждани с увеличаване на персонала. Аксел Дитман обаче заявява, че посолството не в състояние да увеличава безкрайно капацитета си, защото разполага с „ограничен брой гишета за издавене на визи“. Посланикът потвърждава, че всеки може да си запази час за подаване на документи за виза безплатно, но откровено казва, че хората трябва да се въоръжат с повече търпение.

Биляна Жаркович има търпение, но не може да губи повече време. Защото перспективата за работа в Росток се отдалечава с всеки изминал ден. От клиниката искат тя да започне работа веднага. Затова и тя вече обмисля да ангажира някоя посредническа агенция. „Знам, че това е нелегално. Но след като не става по легален начин… Никой няма да ме чака вечно“, споделя тя.

Източник – Дойче Веле


image0 (9K)