Толсистемата ще претегля камионите в движение, без да спират

За въвеждането на толсистемата министърът на благоустройството и регионалното развитие Николай Нанков обясни при посещението си днес във Варна, че вече е започнало изграждането на двата центъра, от които ще се управлява трафикът.

[ad id=“225664″]
Предстои доставката на различна техника, включително 100 кантара, които ще измерват тежкотоварните автомобили. По думите на Нанков технологията ще бъде иновативна, камионите няма да спират, а ще бъдат претегляни в движение.

[ad id=“263680″]
Министърът допълни, че се разработва и софтуерът, който ще бъде предоставен на бъдещия орган, който ще управлява толсистемата. Според него до 10-15 дни трябва да бъде взето решение дали това ще е държавна компания, държавно предприятие, търговско дружество или ще е част от пътната агенция.

Нанков посочи също, че до края на годината трябва да бъдат назначени между 500 и 550 специалисти, които ще обслужват толсистемата. По думите му тя трябва да заработи най-късно март-април 2019 г., като още през първата година приходите се очаква да достигнат около 1 милиард лева.

[ad id=“237001″]

Министърът уточни, че в момента се работи и по тарифите, по които ще плащат тежките автомобили. Според него таксите за част от републиканската мрежа ще бъдат по-високи, като за сега ще има тарифиране само на тези пътища, които са в добро състояние.


image0 (9K)