Томислав Дончев: Шенген е по-скоро въпрос на самочувствие

Европредсседателството в крайна сметка е просто дежурство по график и ние трябва да си свършим работата. Голямото предизвикателство е да се борим с формираните свръхочаквания, свързани с него, уточни вицепремиерът.

[ad id=“263680″]

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че не е имал възможност да се запознае подробно с критиките на баварския вътрешен министър по отношение на готовността на България за членство в Шенген. В ефира на БНТ той допълни, че ако трябва докрай да бъдем откровени, Шенген в настоящата ситуация е по-скоро въпрос на репутация и на самочувствие.

На въпрос възможно ли е баварският вътрешен министър да вижда корупция в България, а да не я виждат управляващите, вицепремиерът отговори: „А кой представител на правителството се е опитал да ви убеди, че корупцията в България не е предизвикателство. Корупция има у нас и който го отрича, значи живее на някакво друго място.“

„Не съм убеден, че има смяна на външнополитическия репертоар специално по отношение на Шенген“, каза още Томислав Дончев.

„Но това, което се случва в България, категорично е проява на двойни стандарти и на местни политически страсти, които понякога заемат връх. Нямам предвид само факта, че България е абсолютно технически готова за Шенген, а че понасяме отговорности, които много от европейските държави не понасят. И доказано се справяме с една заплаха като мигрантския натиск по отношение на цяла Европа. Дори и тези допълнителни разходи, които държавата прави, невинаги са фактор за промяна на репертоара“, обясни Дончев.

[ad id=“218001″]

По отношение на ратификацията на Истанбулската конвенция и при приемането на документа от Министерския съвет беше отчетено, че ще се появи едно такова предизвикателство, беше категоричен Дончев. Той допълни, че е възможно да има някакъв дефицит от комуникационни усилия, както се оказало по-късно.

„Според мен, този документ докосна страхове, които са дълбоко или не чак толокова дълбоко в нас. Не знам дали е страхът от различното, в случая от алтернативна сексуалност и куп други неща, които нямат абсолютно никаква релация с документа“, посочи вицепремиерът.

[ad id=“218548″]

По отношение на Българското председателство на ЕС Дончев заяви, че голямото предизвикателство е да се борим с формираните свръхочаквания, свързани с него.“Това в крайна сметка е просто дежурство по график и ние трябва да си свършим работата“, уточни вицепремиерът.


image0 (9K)