Топло и слънчево за празниците, но ще падне и малко дъжд

Топло и слънчево, с малко дъжд и облаци ще е времето около предстоящите празници – и Великден, и Деня на труда. Това каза за “24 часа” климатологът от Софийския университет д-р Симеон Матев.
Началото на седмицата предложи зима в средата на април. Освен в планините снежна покривка се образува и на места в по-ниската част на страната. Заради пролетното време снежната покривка в равнините се стопи за няколко часа, но в планините натрупа.

Обратът идва в средата на седмицата – бързо ще се затопли и температурите ще се повишат, като максималните често ще бъдат между 15 и 20 градуса, а на места и по-високи. В четвъртък облаците ще намалеят и над страната ще има много слънчеви часове.

Сутрините обаче още ще са студени. Минималните температури ще са между 0° и 5°.

Условия за слани има в Североизточна и по високите полета на Западна България.

В петък денят ще започне със слънце, но постепенно ще се заоблачава и по-късно през деня на места главно около планините за кратко ще превали. Остава топло, температурите ще се повишат с още 1-2 градуса и максималните ще са 17-22 градуса. Ще се повишат и минималните температури и в петък утрото няма да е толкова студено – от 3 до 8 градуса.

На Велика събота ще е динамично – ветровито с променлива, често значителна облачност. На много места от запад на изток ще превали краткотраен дъжд. Повече като количество валежите ще са в северната половина на страната. Дъждовете ще са с краткотраен характер, успокои климатологът. Температурите обаче ще паднат с 2-3 градуса и максималните ще са между 16 и 21 градуса.

Още в събота привечер от запад на изток облаците ще намаляват, така че в нощта срещу Великден за голяма част от страната валежите са малко вероятни. Атмосферата ще се успокои и в неделя времето ще е предимно слънчево, спокойно и много приятно. Максималните температури ще са между 18 и 23-24 градуса на Възкресение.
Следобед главно над планините ще има временни заоблачавания, но с малка вероятност за валежи.
Единствено край морето заради по-ниската температура на водата по-ниски ще останат и дневните температури – 15-17°. Нормално е за това време на годината да има разлика между крайбрежието и вътрешността на страната, обясни д-р Матев.

Последният от почивните дни също ще е шарен. Утрото ще е спокойно и слънчево, но по обед ще се заоблачи и следобед на много места ще превали и прегърми. Максималните температури в понеделник ще са 18-23°.
Валежи с гръмотевици са възможни и във вторник, след което атмосферата отново ще се успокои и до края на месеца ще е предимно слънчево. Временни заоблачавания ще има в следобедните часове, но вероятността за валежи е сравнително малка. Следващата седмица обещава да е по-спокойна.

Засега уикендът около 1 май се очертава с много слънце и приятно топло време. Чакат се 18-23, а дори и до 24-25 градуса. Нека все пак не забравяме, че пролетното време бързо се променя и е възможно да има някаква прогностична промяна, уточни климатологът.

На 22, 23 и 24 април някои малки ски курорти като Мальовица и Рилски езера ще работят и условията за ски са перфектни. В събота и в понеделник обаче ще има много облаци и чести превалявания.

Според дългосрочната прогноза на Гергьовден преди обед ще е слънчево, а следобед ще има временни заоблачавания, като повече облаци ще има над планинските райони. Там е възможно и да превали.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)