Три минути: Борисов мълчи. Нинова остава. Трифонов изпадна

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Бойко Борисов мълчи след победата на изборите
  • Румен Радев не иска бързо включване на Украйна в НАТО
  • Марк Хамил ще помага на Киев

Станаха ясни крайните резултати от парламентарните избори. Победител официално е ГЕРБ-СДС с резултат от 25,33%. Въпреки победата партията и лидерът ѝ Бойко Борисов засега запазват мълчание и не коментират нито резултатите, нито бъдещите си ходове.

Възможно е това да се случва, защото победителите се нуждаят от партньори, които поставиха различни червени линии пред коалиция с ГЕРБ.

„Продължаваме промяната“ (ПП), „Демократична България“ (ДБ) и БСП вече отказаха да водят преговори с Борисов и партията му.

Изборите

ГЕРБ не просто възстанови позицията си на първа политическа сила, но и победи в 24 области. Партията на Борисов не спечели само в Кърджали, Разград, Силистра, Търговище и Шумен, където победител е ДПС, както и в два от избирателните райони в София, където отстъпи пред ПП.

„Продължаваме промяната“ няма да състави обща парламентарна група с обявения от тях за най-близък партньор ДБ. Това каза Кирил Петков. При подобно решение именно тази група може да получи първа мандат за съставяне на правителство, който сега ще отиде при победителите от ГЕРБ.

Въпреки че БСП остана на рекордно ниската в историята си пета позиция, лидерката на партията Корнелния Нинова каза, че тя и ръководството няма да подават оставки. По думите ѝ „резултатът не е добър, но не драматизираме“.

Драматичен изглежда резултатът на „Има такъв народ“ (ИТН). Партията на Слави Трифонов не успя да събере необходимия процент от гласовете и няма да бъде част от следващия парламент. Това се случва, след като преди малко повече от година ИТН беше първа политическа сила с над 24% подкрепа. Трифонов написа във Фейсбук, че благодари за подкрепата, както и че „всичко тепърва предстои“.

Медийното отразяване на кампанията е било съсредоточено върху служебния кабинет, президента и критики към определени партии. Това става ясно от предварителен доклад на Службата за демократични институции и права на човека (СДИПЧ) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Наблюдателите обръщат внимание и на факта, че БНТ е оглавявана от Емил Кошлуков, въпреки че неговият мандат изтече през юли.

Ако сте пропуснали събията от изборната нощ или искате да чуете едни от първите анализи, можете още веднъж да изгледате студиото на Свободна Европа с водещ Генка Шикерова и гостите журналиста Сашо Диков и влогъра Стефан Попов-Чефо.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

България

След като забавянето на резултатите повлия за разпределението на мандатите в парламента, Националният статистически институт най-накрая оповести част от данните от националното преброяване. Населението на България е намаляло до 6,5 милиона души, което е с 844 781 души по-малко в сравнение с преброяването през 2011 г.

Президентството публикува официална позиция за отказа на държавния глава Румен Радев да подкрепи декларацията на деветима негови колеги от Централна и Източна Европа в подкрепа на целостта на Украйна и присъединяването ѝ към НАТО. Според президента присъединяване на Киев може да се обсъжда едва след прекратяването на военните действия, за да не „води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната“.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Светът

В Босна и Херцеговина се проведоха избори за тримата нови президенти, които представляват всяка от трите най-големи общности в страната. Босненските мюсюлмани почти сигурно ще бъдат представени от Денис Бечирович, хърватският представител вероятно ще бъде Желко Комшич, а Желка Цвиянович ще е представител на сръбската общност.

В столицата на Иран Техеран се стигна до сблъсъци между силите за сигурност и студенти в един от най-престижните университети. Събитието е част от продължаващите от седмици протести, които започнаха след смъртта на 22-годишната Махса Амини. Тя почина след арест заради неправилно носене на хиджаб.

Шведският учен Сванте Пебо от института „Макс Планк“ за еволюционна антропология е тазгодишният носител на Нобеловата награда за физиология или медицина. Той получава наградата заради откритията си в областта на геномните изследвания на изчезналите човешки същества и еволюцията на човека.

Войната

Руската армия нанесе удари срещу Запорожие, както в района на Днепър. Кремъл обяви, че подкрепя „балансиран подход“ по въпроса с употребата на ядрени оръжия, който да не се основава на емоции. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по повод призива на чеченския лидер Рамзан Кедиров срещу Украйна да бъде изстреляно такова оръжие.

Самият Кедиров, който е от най-верните съюзници на Владимир Путин, каза, че ще изпрати трима от своите непълнолетни синове да се бият в Украйна. По думите му те ще се бият на фронтовата линия в най-трудните точки.

Три факта показват, че Путин няма пълен контрол над войната, която е започнал. Първият са самосиндикалните действия на окупационните власти в Украйна, вторият – липсата на адекватно военно ръководство, третият – речта на Путин в деня на незаконното присвояване на украински територии. Татяна Ваксберг разказва.

Човек на деня

Той е познат с ролята си на млад джедай, който се изправя срещу голямата и могъща империя на злото и я побеждава. Днес актьорът, който стои зад образа на Люк Скайуокър, отново се изправя срещу „империя на злото“. Той ще събира средства за дроновете, с които Украйна се брани от Русия. Марк Хамил е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Николай Лавчиев

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)