Три минути: Борисов среща „мижав интерес“. Путин анексира АЕЦ. Украйна печели с нови оръжия

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Предложението на Борисов за правителство не среща подкрепа
  • Протест поиска импийчмънт за Радев
  • Путин анексира украинска АЕЦ

Предложението на Бойко Борисов ГЕРБ да състави евроатлантическо мнозинство заедно с „Продължаваме промяната“ (ПП), „Демократична България“ (ДБ) и други партии засега не среща подкрепа.

В сряда във всички най-големи медии представители на ГЕРБ повториха тезите на лидера и поискаха „широка коалиция“.

ДБ, БСП и „Възраждане“ потвърдиха отказа си за преговори, ПП и ДПС засега мълчат, а само „Български възход“ на Стефан Янев се съгласи да води преговаря с ГЕРБ.

От Централната избирателна комисия (ЦИК) съобщиха броя места на всяка от партиите след изборите. Победителите от ГЕРБ получават 67, а вторите ПП са с 53.

Резултатите са ясни, но какво се е променило в начина, по който гласуваха българите в чужбина и защо не бяха толкова активни? Отговорите вижте тук.

А, ако сте пропуснали какво казаха лидерите на отделните политически сили след вота в неделя, можете да наваксате с това видео.

Русия

Владимир Путин подписа закони, с които в противорчие с международното право Русия анексира окупирани украински области.

Той подписа и укази, с които обяви украинската атомна електроцентрала в Запорожие за руска „федерална собственост“. От Киев обявиха това за „безполезно, абсурдно и неадекватно“.

Руският президент провъзгласи и чеченския лидер Рамзан Кадиров за генерал-полковник. Кедиров благодари за „високата оценка на моите заслуги“.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща нова военна помощ за Украйна на стойност 625 млн. долара. Пакетът ще включва четири мобилни артилерийски ракетни системи HIMARS.

На фронта целите на Русия изглеждат все по-трудно осъществими. Голямо влияние за това оказват предоставените от Запада оръжия, сред които е и ракетната система HIMARS. Тук можете да се запознаете с една част от тях.

Украйна си върна град Лиман в Донецка област, който до преди дни беше окупиран от руската армия. Първите снимки от мястото бяха публикувани от Володимир Зеленски, който видя в тях изобразено унищожението на „всяка основа на живота“.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

България

Министърът на външните работи Николай Милков определи като „малко рискован процес“ декларацията на деветiма президенти от Централна и Източна Европа, в която се изразява подкрепа за Украйна и за членството ѝ в НАТО. Според него тази декларация е „една политическа изява на група държави“, от която „нищо няма да последва“.

Румен Радев отказа да подпише декларацията, а в сряда вечер това доведе до протест, който поиска партиите да стартират процедура по импийчмънт срещу него. Протестиращите настояха също и новите депутати да свалят доверието си от главния прокурор Иван Гешев, да гласуват бюджета за 2023 г. и да се саморазпуснат.

„Демократична България“ ще предложи България да предостави военнотехническа помощ на Украйна. Формацията ще внесе проект за такова решение веднага след свикване на новото Народно събрание.

Съдът в Стара Загора обяви за нищожно писмото, с което на ТЕЦ “Брикел” край Гълъбово е позволено да изгори хиляди тонове отпадъци “експериментално” – без оценка за въздействие върху околната среда и без разрешението да е публично. Документът беше подписан от заместник-министърката на околната среда в третото правителство на Бойко Борисов Атанаска Николова.

И две препоръки

В „клик-химията“ молекулярните градивни елементи се свързват бързо и ефективно. Комбинирането на такива елементи позволява създававането на почти безкрайно разнообразие от молекули. Американците Бари Шарплес и Каролин Бертози и датчанинът Мортен Мелдол, които разработват това, получиха Нобеловата награда за химия.

От едно смело, самоуверено и леко пълно дете тя се превръща в една от най-големите съвременни световни кинозвезди. В сряда Кейт Уинслет навърши 47 години. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Николай Лавчиев

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)