Три минути: България остава далече от Шенген, Русия губи печалбите от петрол

Три минути: България остава далече от Шенген, Русия губи печалбите от петрол

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Иран и моралната полиция
  • България и Шенген
  • Народният театър и размитият конфликт

Иран съобщи, че разпуска моралната полиция. Преди два месеца тази полиция арестува млада жена за неправилно носене на хиджаб и това доведе до смъртта й със следи от насилие по тялото и главата. Протестите в Иран продължават ежедневно в последните два месеца.

България. Ликвидация на машинното гласуване

Три партии окончателно премахнаха значението на машинното гласуване по време на избори – ГЕРБ, ДПС и БСП. Ще се гласува с хартиени бюлетини, а протоколите от машинния вот няма да важат. В близките две години няма да има избирателен район „Чужбина“. Този обрат трябва да е бил много важен за трите партии, след като те заседаваха общо 40 часа в рамките на две денонощия.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

България. Далеч от Шенген

Нидерландия не е съгласна България да стане част от шенгенското пространство. Според Хага за това са готови само другите две държави, които се борят за членство – Румъния и Хърватия. Президентът Румен Радев определи това като цинизъм. Главният прокурор Иван Гешев поиска от властите в Нидерландия да представят доказателства за своето твърдение, че в момента границата между България и Турция може да се премине „с банкнота от 50 евро“.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на [email protected].

България и руският петрол

ЕС и Г-7 наложиха таван на цената, която може да се плаща за руски петрол – 60 долара за барел. САЩ смятат, че това ще попречи на Русия да финансира войната.

Правителството разреши на „Лукойл Нефтохим“ да изнася продукти от преработен руски петрол до 5 март 2023 г. След тази дата ще има изключения за определени нефтопродукти.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

България и войната

Правителството е решило каква военна помощ да даде на Украйна, но списъкът е секретен. Според украинския посланик в България помощта е сериозна и включва артилерийски оръдия, средства за отбрана, снаряди и муниции.

Украински бежанци, настанени във фургони със студена вода в Елхово, напускат България и отиват в Румъния. Десислава Димитрова разказва за това.

Фронтът

Руската армия подлага на денонощен обстрел град Бахмут в източната Донецка област. Херсон остана без ток след нови руски удари. Русия е откраднала близо 6 млн. тона пшеница от Украйна, съобщи НАСА.

Киев се готви да ограничи дейността на религиозни организации, свързани с Москва, и поставя под въпрос статута на православната църква, подчинена на Московската патриаршия.

Украйна отново настоя САЩ да й предоставят системи Пейтриът.

Насилие над жени. Народният театър

Известна българска актриса разказа, че е била жертва на насилие преди пет години и съжалява, че не е говорила за това по-рано. Павела Костова разбра какво пречи на жените по света да разказват за насилието навреме.

Конфликтът в Народния театър беше между режисьора Александър Морфов и пиарката на театъра Велислава Кръстева – същата, която беше и пиарка на ДПС. Спорът започна като бунт на творци срещу политици, но в момента е загубил фокус, размил се е, пише Боян Тончев.

Световното по футбол: осминафиналите започват с рекорди

Действащият световен шампион Франция се класира за четвъртфиналите на Световното първенство, след като отстрани Полша с 3:1. Мачът беше белязан от два рекорда: френският нападател Оливие Жиру, който вкара първия гол в срещата, се превърна в най-резултатния нападател в историята на френския национален тим с 52 гола. Килиан Мбапе пък, който вкара останалите две попадения за Франция, стана футболистът с най-много голове на световни първенства (9) преди да е навършил 24 години, изпреварвайки Краля Пеле.

В следващата фаза Франция се изправя срещу Англия, която отстрани Сенегал с 3:0.

Ден по-рано Аржентина надделя над Австралия с 2:1 с гол на Лео Меси, който изигра своя рекорден мач № 1000 в кариерата си. На четвъртфинала Аржентина ще играе срещу отбора на Нидерландия, който в събота спечели с 3:1 срещу САЩ.

И две препоръки

Рута Сепетис, чиито романи оглавяват класациите на Ню Йорк таймс, ще се срещне и с българските си читатели. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Върбан Върбанов е на 80 години и е треньор по плуване. Иска да направи децата „красиви и умни“. Вижте видеото на Нели Делчева и Дамян Воденичаров.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)