Три минути: Влиянието на Русия минава през газа и корупцията. Каква е връзката между Путин и тон кокаин

Най-важното тази сутрин:

  • Войната и помощта за Украйна
  • България и влиянието на Русия
  • Путин и изчезналият кокаин

Сраженията между руската армия и украинската отбрана в Източна Украйна продължават. Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че промишленият регион Донбас е напълно разрушен. “Там е ад и това не е преувеличение.”

Украйна няма да приеме споразумение за примирие с Русия, което включва отстъпване на територии, каза съветник на Зеленски. Всеки сантиметър, който Украйна даде на Русия, би бил удар по целия Запад, каза президентът на Полша Анджей Дуда. Той е първият чуждестранен лидер, който говори пред парламента в Киев.

САЩ отпускат помощ за Украйна в размер на 40 млрд. долара, които ще отидат за военни, икономически и хуманитарни цели. Президентът Джо Байдън вече подписа закона.

Великобритания преговаря с партньорите си в НАТО за изпращане на модерно оръжие в Молдова. Целта е страната да бъде защитена от възможна заплаха от нахлуване на Русия.

Над 6 милиона украинци са напуснали страната си от началото на войната. Близо един милион са отишли в Русия. Някои не са имали избор. Ако се питате какво се случва с тях после, отговорът е в историята на Денис и Виктория от Мариупол.

България и влиянието на Русия

Владимир Путин е спрял доставките на природен газ за България с цел да свали правителството, каза премиерът Кирил Петков. Според него намерението на руския президент е било спирането на газа да повиши цените.

Русия спря да доставя природен газ и на Финландия, след като страната също отказа да плаща в рубли. Засегнатите държави вече са три – България, Полша и Финландия.

Борбата срещу корупцията и борбата срещу зависимостта от Русия са свързани, каза Кирил Петков в интервю. “Хората, които сутрин стават и искат да откраднат нещо от държавата, са същите, които правят бизнес с режима в Москва”, добави той.

Напоследък всички говорят за спора между България и Северна Македония. Сега Кирил Петков призова президента да свика Консултативния съвет по национална сигурност по повод преговорите със Скопие. Ще има ли промяна в позицията? Всичко по темата е тук.

Швеция, Финландия и НАТО

Президентът на Турция постави условия пред членството на Швеция и Финландия в НАТО. Реджеп Тайип Ердоган поиска двете страни да не си затварят очите за “терористични организации”, за каквито той смята политическите си противници.

Швеция и Финландия вече подадоха молби за членство в НАТО. Приемането им може да стане за няколко седмици, но може и да се проточи. Тук е обяснено какво следва и може ли Ердоган наистина да ги спре.

Русия и критиците на Путин

Русия обяви бившия световен шампион по шахмат Гари Каспаров и петролния магнат Михаил Ходорковски за “чуждестранни агенти”. Според Москва те имат връзки с Украйна. Двамата са сред най-изявените критици на режима на Владимир Путин.

Фронтменът на една от най-популярните руски рок групи ДДТ Юрий Шевчук получи обвинение заради изявление срещу войната на Русия в Украйна.

Имотите на депутатите

Какви имоти имат депутатите? Според анализ на Института за развитие на публичната среда 208 народни представители са декларирали собственост върху общо 286 апартамента, 132 къщи и 73 гаража на обща стойност от 33 920 957 лв.

Световната здравна организация следи разпространението на вирусна инфекция, наречена маймунска шарка. Досега са потвърдени над 80 случая в 15 страни. Вирусът не е нов, но среща най-често в Централна и Западна Африка, а сега е открит и в други региони.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на [email protected] какво още искате да видите в бюлетина.

И три препоръки

Играл е виртуозен джаз музикант и жесток африкански диктатор. Отдава се напълно на всяка роля и смята, че киното свързва хората. Форест Уитакър получи награда за цялостен принос на кинофестивала в Кан.

Карнавалът в Габрово е известен с това, че осмива политиците. Тази година сред най-популярните образи бяха тези на лидера на проруската партия “Възраждане” Костадин Костадинов, наведен пред мечка с руско знаме, и на бинтования Владимир Путин с мустак като на Хитлер. Не пропускайте тази галерия.

През 1993 г. полицията в Санкт Петербург обявява залавянето на най-голямата пратка кокаин в историята си – над един тон. Малко след това обаче кокаинът изчезва. Много е говори за ролята на Владимир Путин в случая. Разследване на Радио Свободна Европа разкрива нови подробности. Отделете още няколко минути за това видео.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)