Три минути: В Унгария протестират срещу корупцията. България ще я пази с избори

Три минути: В Унгария протестират срещу корупцията. България ще я пази с избори

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Радев се дърпа за избори „2в1“
  • Реформите, службите и борбата с корупцията
  • Музеят по палеонтология в София

ПП-ДБ и ГЕРБ обещаваха реформи, промяна и спиране на корупцията, но моментът на ротацията, който трябваше да е формалност, срина всичко. Чакаха се промени в съдебната система, специализираните служби, антикорупционните и регулаторните органи.

Сега всичко, поне временно, отива в кофата. Политиците твърдят, че приоритетите остават същите, но растат съмненията, че ключови промени могат да бъдат подменени в полза на статуквото. Борис Митов обяснява защо.

Формално в сряда ПП-ДБ взеха втория мандат от Румен Радев и веднага му го върнаха неизпълнен. Те и други от партиите в парламента поискаха провеждането на предсрочните парламентарни избори да се случи заедно с вота за евродепутати в началото на юни.

Президентът обаче изглежда няма да уважи това искане, защото според него „вече е късно“ за вариант избори „2 в 1“.

„В момента, в който се посегне към Закона за съдебната власт и към службите, правителствата ще падат“.

Това каза журналистката Полина Паунова в Студио България с Генка Шикерова. Паунова и Миролюба Бенатова говориха за това как ДПС и ГЕРБ няма да допуснат реформи в съдебната система, МВР и службите, тъй като това може да ги освободи от контрола им. Не пропускайте този анализ.

За потвърждение на проблемите с корупцията дойде и съобщение от Европейската прокуратура, която каза, че е внесла обвинителен акт за измама със субсидии. Само преди няколко дни водената от Лаура Кьовеши институция внесе друго обвинение за измами със субсидии.

В същото време най-популярните действия на българската прокуратура, откакто тя беше оглавена от Борислав Сарафов, са да прекратява дела като „Барселонагейт“ или да бездейства по казусите „Осемте джуджета“ и „Нотариуса“.

Атентатът край Москва

Броят на загиналите при нападението в концертна зала край Москва нарасна на 140 души, а издирването на тела беше прекратено. След като на няколко пъти Владимир Путин без доказателства обвини Украйна и САЩ във връзки с нападението, сега това направи и шефът на ФСБ, но добави към списъка и Великобритания. Пак без доказателства.

Всичко в Русия се оправдава и свързва с войната в Украйна. Това показа реакцията на Путин след атентата. Обсесията на режима в Русия обаче води нови проблеми, а руският президент вече не може да изпълнява дори обещанието си за ред в страната, пише Димитър Бечев.

Варварството, което обединява руснаците по вертикалата на властта, слива власт и народ; но заедно с това – и назад по стрелата на времето, обединява днес с вчера, четири в едно. Това пише Деян Кюранов в Портал култура, по повод отношението на руските власти към задържаните след атентата край Москва и какво цели да демонстрира с него Владимир Путин.

Протести в Унгария, избори в Турция, „асистирано самоубийство“ във Франция

Хиляди поискаха оставката на главния прокурор и на министър-председателя Виктор Орбан в Будапеща във вторник. Това се случи, след като бивш приближен на правителството публикува аудиозапис, който според него доказва опит за прикриване на корупция. Не пропускайте тази история.

Местните избори в Турция на 31 март може да са последните за Реджеп Тайип Ердоган. Анализатори допускат, че вотът може да има и обратния ефект – да удължи управлението му. Ето най-важното преди вота.

Франция е напът да въведе закон, който разрешава „помощ при умиране“. Най-често това се нарича асистирано самоубийство и се прилага при неизлечимо болни пациенти. Има държави, които го прилагат от години. Срещу това се бори не само църквата, но и много болногледачи. Ето фактите и мненията.

Няколко препоръки

Знаете ли, че в Софийския университет се крие седемметров скелет на праисторическо животно? Посещавали ли сте музея по Палеонтология в София? А поне чували ли сте за него? Мястото тъне в разруха и забрава, университетът изглежда нехае, но от ПроСтранство предлагат няколко решения.

Вашку да Гама е сред най-значимите европейски мореплаватели от ХV – ХVІ век. Тогава Европа израства до господар на света, за да принесе добрини и злини, а той открива един от основните пътища, по които това се случва. Пламен Асенов разказва за мореплавателя в рубриката „Малки истории за велики европейци“ .

Какви са поводите, заради които МВР обяви, че засилва полицейското присъствие, и какво всъщност стои зад тях – грижа за гражданите или грижа за изборите? Това пита Светла Енчева в Тоест.

Човек на деня

Това е ултрамаратон, вдъхновен от едно прочуто бягство от затвора. През всичките 35 години, откакто се организира, над 1000 души са опитвали да го завършат, но само 20 са успявали. Миналата седмица това за първи път беше постигнато и от жена – британката Джасмин Парис. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)