Три минути: Гешев не знае дали прокуратурата разследва Пеевски. Как се обяснява войната с анимация

Най-важното тази сутрин:

  • Дойде офертата за новите изтребители F-16
  • Изборът на шеф на КЕВР противоречи на конституцията
  • Как се обяснява войната с анимация

Пристигна офертата за вторите осем самолета F-16. Тя е за 1,32 млрд. долара и включва повече въоръжение от купеното с първите осем изтребителя, както и възможност за разсрочено плащане до 2031 г., съобщи министърът на отбраната Драгомир Заков.

Преговорите за правителство

Името на кандидата за премиер с мандата на БСП ще се обсъжда следващата седмица. Това каза лидерката на левицата Корнелия Нинова след края на първия кръг консултации. Планът е премиерът да бъде предложен от “Продължаваме Промяната” (ПП).

Шансовете за съставяне на правителство с третия мандат нарастват, каза съпредседателят на “Демократична България” (ДБ) Христо Иванов. Според него ключово условие е ПП и “Има такъв народ” (ИТН) да намерят начин да се разберат.

Независими депутати, които напуснаха ИТН, обвързаха подкрепата си за евентуално правителство с участието на министри от партията на Слави Трифонов. Те няма да подкрепят кабинет с министри от ИТН.

КЕВР, правосъдието

Изборът на Станислав Тодоров за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране противоречи на конституцията. Това реши Конституционният съд, след като беше сезиран от ГЕРБ. Според Тодоров решението значи, че регулаторът “буквално спира работа”. Той призова депутатите бързо да изберат нов председател.

Главният прокурор Иван Гешев не знае дали е образувано дело срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, защото нямал задължение да следи всички дела. Това каза самият той по време на изслушване в парламента. Пеевски беше санкциониран от САЩ за корупция.

Георги Семерджиев е засечен да шофира без книжка в края на 2020 г., но МВР е забавило преписката с година и половина, съобщи прокуратурата. Семерджиев е обвинен за катастрофата в София, която уби 21-годишната Хариет и 26-годишната Христина.

Войната в Украйна

Руската армия предприе нови ракетни удари срещу украински градове. В жилищен квартал в Никопол двама души са убити, а други девет ранени при обстрел. Две жертви взе и удар по жилищна сграда в Харков, а ранените са 19.

Битката за Донбас се превръща в “смъртоносна война на изтощение”, смятат членове на американската армия. Според британското разузнаване Москва насочва усилията си към овладяване на ключова украинска инфраструктура. Такъв обект е втората по големина електроцентрала в Украйна – ТЕЦ “Вухлехирска”, към която напредват руски сили.

Тази карта показва кои територии в Украйна контролира руската армия към 21 юли.

Влад Буряк от украинския град Мелитопол е на 16 години. Последните три месеца от живота си той прекарва в руски плен. Влад е каран да мие кръвта от пода в килията за разпити. Сега той е свободен и разказва какво е преживял.

Руският газ

Намаление на потреблението на природен газ с 15%, търсене на алтернативни източници, насърчаване на пестенето от отопление. Това са част от предложените от Европейската комисия мерки за подготовка, в случай че Русия спре доставките.

Премиерът Кирил Петков и президента на Азербайджан Илхам Алиев се срещнаха и се разбраха да продължат да развиват партньорството в енергетиката. Азербайджан се превърна в най-големия доставчик на природен газ за България след като Русия спря доставките. ЕС планира да купува повече газ от Баку, за да намали зависимостта от Русия.

Докато другите държави в ЕС се опитват да намалят зависимостта си от руския газ, Унгария иска да купи още. Външният министър Петер Сиярто се срещна с руския си колега Сергей Лавров, поиска увеличаване на доставките и предложи те да минават през България.

Лихвите, кризата в Италия

Европейската централна банка повиши лихвения процент с 0,5% за пръв път 11 години. Целта на мярката е да отговори на високата инфлация в Еврозоната, която достигна 8,6% през юни и продължава да се покачва, докато икономическият растеж се забавя.

Премиерът на Италия Марио Драги подаде оставка, след като ключови коалиционни партньори бойкотираха вот на доверие на правителството му. Президентът Серджо Матарела разпусна парламента и предстои да насрочи нови избори.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на [email protected] какво още искате да видите в бюлетина.

И две препоръки

Филмите му понякога са неразбрани, а друг път стават световен хит само за няколко седмици. Две неща са сигурни – всеки от тях е уникален и във всеки има еротични сцени. Холандският режисьор Пол Верховен е човек на деня на Свободна Европа.

Олег Куваев е автор на популярна руска анимация. Той иска да покаже на руснаците колко неоправдана е войната и създава епизоди, в които сюжетът е как Китай нахлува в Русия с цел да я спаси от фашизма. Това е поводът, който Путин използва, за да нападне Украйна. Не пропускайте това видео.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)