Три минути: Държавата е дала милиони в аванс за незапочнат строеж. Пъзелът “Апартаментгейт” се нарежда

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Обяснението на “Апартаментгейт”
  • Милионите в аванс за незапочнало строителство
  • Новите европейски санкции за Беларус

Трябваше да минат две години от “Апартаментгейт”, за да научим от институциите, че “Артекс” е чакала конкретна законова поправка и е знаела, че тя ще бъде факт. И после е продала на политици, които са подкрепили поправката, апартаменти на занижени цени. Полина Паунова събра последните парчета от пъзела.

Милионите, трансплантациите, изборите

Държавата е платила 84 млн. лева авансово за строителството на 20-километрова отсечка от магистрала “Хемус” край Летница, без работата да е започнала и без дори да има готов терен. Това съобщи министърът на регионалното развитие Виолета Комитова.

ГДБОП е започнала разследване за незаконните трансплантации в болница “Лозенец”, съобщи вътрешният министър Бойко Рашков. Издирват се донорите на органи от Молдова, които са участвали в 14-те трансплантации в нарушение на закона.

Ако се чудите какво прави главният прокурор Иван Гешев в това време – обсъжда с колегите си от други балкански държави върховенството на правото, съобщи “Медиапул”.

Черната кутия на падналия в морето край Шабла изтребител МиГ-29 е открита. Ако информацията на нея е запазена, тя ще помогне за установяването на причините за инцидента, при който загина майор Валентин Терзиев.

Срокът за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес изтича на 26 юни. В чужбина ще се гласува с машини в 273 секции. Следете най-важните новини за предстоящия вот в блога ни.

Новите случаи на COVID-19 в България са 62. Направени са още 14 241 ваксинации. Засега няма да се въвеждат нови мерки заради индийския вариант, но властите предупредиха за заплаха от нова вълна още през лятото.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да сеабонират и те. Споделете на [email protected] дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Беларус, София и Скопие, “Северен поток 2”

Държавите от ЕС наложиха санкции върху ключови сектори от икономиката на Беларус. Мерките са в отговор на отклоняването на пътнически самолет и ареста на опозиционен активист, който беше на борда му.

България няма да допусне Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС, докато Скопие не вземе мерки срещу дискриминацията на българи. Това каза президентът Румен Радев по време на срещата на лидерите на държавите от блока в Брюксел.

САЩ повториха предупреждението си, че газопроводът “Северен поток 2” ще увеличи зависимостта на Европа от руския природен газ и ще се превърне в “средство за принуда”.

В Европа има държава без статистика за броя на ваксинираните от COVID-19. Там почти няма и ваксини, а наличните не стигат дори за приоритетните групи. Не пропускайте тази история за това как пандемията изостри разделенията в Босна и Херцеговина.

И две препоръки

Когато научава, че кварталният парк от детството ѝ се е превърнал в строителна площадка, Димана Шишкова решава да се противопостави. Става въпрос за парка “Бедечка” в Стара Загора, а филмът “Случаят Бедечка” на Шишкова популяризира каузата за спасяването му.

Отделете още две минути за емисията Новини като хората на Теодора Бързакова. В нея ще видите историите на три спасени мечета, една кола, която се кара по вода и една снимка на папа Франциск и Спайдърмен.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)