Три минути: Парламентът отказва да заработи. Източна Европа не иска зърно от Украйна. Митрофанова награждава ученици

Три минути: Парламентът отказва да заработи. Източна Европа не иска зърно от Украйна. Митрофанова награждава ученици

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Депутатите не могат да изберат председател на парламента
  • Страни от Източна Европа са против износа на храни от Украйна
  • Има ли бъдеще за Байконур?

49-ият парламент не може да започне нормална работа, защото депутатите не могат да изберат председател. Следващият опит това да се случи ще бъде в сряда.

Двете най-големи формации – ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ (ПП-ДБ) казаха, че заедно ще изработят проект за „законодателна програма“ за първата сесия на новия парламент.

Бойко Борисов продължава да твърди, че основният му приоритет е общо правителство с ПП-ДБ, което вече многократно беше отхвърлено.

От новото обединение говорят за предстоящите през есента местни избори и дори заявиха, че работят за обща кандидатура за кмет на столицата заедно със „Спаси София“ на Борис Бонев.

В същото време Институтът за развитие на публичната среда (ИРПС) изчисли, че от 2021 г. насам за избори са похарчени близо 520 млн. лв.

Великден и войната в Украйна

Русия не спря с атаките срещу Украйна и през дните около Великден. Най-малко 11 души, сред които и двугодишно дете, загинаха след руска атака срещу жилищна кооперация в източния град Славянск. Не спряха и боевете в Бахмут.

Руските сили са управлявали „център за изтезания“ и други подобни съоръжения в Херсон, в които незаконно са задържали и измъчвали украински цивилни, твърди „Хюман райтс уоч“.

Володимир Зеленски призова страните от НАТО за „ефективни гаранции за сигурност за Украйна“ незабавно. Премиерът на Украйна Денис Шмихал каза, че контраофанзива на Киев може да се проведе през лятото.

Най-новият член на НАТО Финландия започна изграждане на 200 километрова ограда по границата си с Русия.

Русия, Китай и военното сътрудничество

Русия и Китай потвърдиха военното сътрудничество между двете страни. Това се случи на среща между военния министър на Пекин Лу Шанфу и Владимир Путин в Москва.

Новината дойде, след като дни по-рано Вашингтон пост публикува информация, че Китай е одобрил „предоставяне на смъртоносна помощ“ за Русия във войната ѝ срещу Украйна.

Изданието се позова на изтеклите преди дни документи от Пентагона. В четвъртък ФБР задържа заподозрян за теча 21-годишен член на разузнаването на Военновъздушните сили на Националната гвардия на САЩ, на който бяха повдигнати обвинения по Закона за шпионажа.

Европа, България и украинското зърно

Полша и Унгария взеха решения за забрана на вноса на зърно и други храни от Украйна с мотив защита на селскостопанския сектор. Ден по-късно Словакия също взе подобно решение. Тази забрана беше отхвърлена от Европейската комисия (ЕК), която обяви, че такова решение не зависи от отделни държави.

Служебният министър на земеделието Явор Гечев отправи критики към ЕК за решението ѝ и каза, че България също обмисля да въведе забрана за внос от Украйна.

В същото време Русия застрашава сделката за износ през Черно море, след като отново блокира проверките на кораби.

Отравяния и затвор за опозицията в Русия

Московският градски съд осъди на 25 години в колония със строг режим критика на Кремъл и руски журналист Владимир Кара-Мурза. Той е обвинен в държавна измяна и разпространение на недостоверна информация за руската армия.

Руският опозиционер Алексей Навални е с влошено здраве поради ново предполагаемо отравяне, твърди екипът му. Той се намира в руска трудова колония.

Пред Нова телевизия българинът Христо Грозев от разследващия сайт Белингат каза, че срещу Навални се готви провокация под формата на сбиване с негов съкилийник.

Насилието над жени и грижата за децата

Софийският апелативен съд остави в ареста Калоян Каймакчийски, обвинен за убийството на 32-годишната Кристина Благоева в София. Нейното тяло беше открито с две прострелни рани в багажника на кола.

С нейното убийство, както и с гаврата с момче в пловдивски мол се злоупотребява. Целта е да се хвърли вина не върху когото трябва, пише Светла Енчева.

Заради здравословен проблем на собственото си бебе, родители случайно установяват, че програма за профилактика на новородени не се прилага правилно. Ако един банален пропуск в една програма е толкова масов, как да сме сигурни, че всичко друго се върши както трябва, пита Надежда Цекулува.

В САЩ щатът Флорида прие окончателно забрана за абортите след шестата седмица на бременността. Законът беше подписан от губернатора Рон Десантис, който се очаква да бъде кандидат на Републиканската партия за президентските избори през 2024 г.

Космическите мисии на Запада и залезът на Байконур

В петък Европейската космическа агенция (ESA) изстреля успешно мисията си до Юпитер и луните му. Американската компания Space X изведе в орбита първия действащ спътник за наблюдение на Кения, в чието сглобяване участва българската EnduroSat.

В неделя американската компания направи опит да изтреля за пръв път в орбита най-мощната ракета в историята Starship, но стартът беше отложен за поне 48 часа.

След седем десетилетия история легендарният космодрум на СССР и Русия в Байконур изглежда с неясно бъдеще. Според наблюдателите развитието му е поредният симптом за угасващата слава на Русия като космическа нация.

Битките в Судан

Сблъсък между армията и паравоенната организация Сили за бърза подкрепа (СБП) в Судан доведе до близо 100 жертви, които могат да се окажат и много повече. Напрежението в страната се покачи, след като различни групи и управляващата военна хунта не успяха да постигнат съгласие за преминаването към управление на цивилно правителство.

Няколко препоръки

Проектът за удълбочаване на плавателните канали във Варненското езеро, за който държавата похарчи без търг 430 млн. лв., най-вероятно няма да бъде завършен и въведен в експлоатация в предвидения срок, пише Дневник.

Училища изпращат ученици на уж историческа викторина по случай 145 г. от Освобождението на България. Сред темите са и въпроси за „забележителни и любими руски генерали в Освободителната война“. Замесено е руското посолство, а лично Елеонора Митрофанова раздава награди. Не пропускайте тази история.

Излизането на българска книга в Русия повдига въпрос, който досега е подминавал страната: как се формира позиция за личното ти взаимодействие с днешна Русия, ако не си политик, а творец? До това се стигна заради книгата на Георги Господинов „Времеубежище“.

В България няма класически религиозни партии, но всъщност има политически формации и водачи, които промотират „боготворенето“ на идеологии или хора. Красен Станчев припомня някои библейски изисквания към политическия живот, които изглеждат особено актуални.

На 15 април се навършиха четири години от пожара в катедралата Нотр Дам в Париж. Вижте как вървят възстановителните дейности на храма, който трябва да отвори отново през декември 2024 г.

Човек на деня

Като малка тя открива таланта си да пише в комунистически Китай, но решава, че не иска да го използва за политическа пропаганда. Днес Июн Ли е многократно награждавана авторка на Запад, а този месец спечели и наградата ПЕН/Фокнър за своята „Книга за гъската“. Ли е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)