Три минути: Раздадените пари се оказаха повече, а магистралите – по-малко. Как се контролира вотът там, където няма работа

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Социолози дават преднина на ИТН
  • Съмнително раздадените пари са повече
  • Как се контролира вотът

Днес е последният ден от кампанията преди парламентарните избори в неделя. Тук можете да видите коя партия под кой номер в бюлетината е, а тук има списък на водачите на листите на основните партии във всеки избирателен район.

Ако на 11 юли сте в чужбина, проверете на тази карта коя е най-близката до вас секция.

Социологически проучвания на Алфа рисърч и Галъп интернешънъл дават преднина на “Има такъв народ” (ИТН) пред ГЕРБ.

Как се контролира вотът

До 2017 г. село Вълнари е крепост на ДПС, но сега кметът е от ГЕРБ. Същата партия печели изборите през април. Хората казват, че ако не гласуват за “когото трябва”, остават без прехрана. Не пропускайте това видео на Генка шикерова и Мирослав Михайлов.

В България има голяма разлика в политическия живот на хората в големите градове и в останалата част на страната, каза социологът Живко Георгиев в интервю за Свободна Европа. Според него промяната е започнала само в една от “три Българии”.

Свободна Европа покани за интервю партиите, за които се очаква да влязат в парламента. ГЕРБ, ИТН и БСП отказаха, а ДПС изобщо не отговори. Разговорът с Христо Иванов можете да видите тук, а в петък очаквайте разговор с Мая Манолова от “Изправи се! Мутри, вън!”.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да сеабонират и те. Споделете на [email protected] дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Колко пари са раздадени непрозрачно

Парите, които са били раздадени от държавата по непрозрачен и съмнителен начин, са близо 12,5 млрд. лева. Освен средствата, раздавани без конкурс, в тази група влизат и милиардите, давани след конкурси само с един кандидат.

Агенция “Пътна инфраструктура” е възлагала на частни фирми дейности, които струват четири пъти повече от одобреното. Това стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев, който каза, че ще сезира прокуратурата.

Повече инвестиции в транспорта, енергетиката и дигитализацията и сътрудничество в иновациите. Това са приоритетите на срещата на инициативата “Три морета” в София. Президентът на САЩ Джо Байдън призова за “изкореняване на корупцията” в региона.

По време на форума стана ясно, че американската компания “Линден Енерджи“ придобива 50% от българската частна газова компания “Овергаз“ на Сашо Дончев.

Колко километра всъщност са магистралите

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов първо каза, че построените по време на управлението му магистрали са “половин милиард километра“. После се поправи и каза, че става дума 550 км. Оказва се, че и толкова не са. Вижте фактите тук.

Гостуването на Борисов на турския президент Реджеп Ердоган повдигна два въпроса – защо български политик търси подкрепа от определяния като диктатор президент и какви са интересите на Ердоган в България. Отговорът е тук.

Комисията за защита от дискриминация повторно ще разгледа жалба срещу бившия вицепремиер Валери Симеонов за обидно изказване по адрес на родители на деца с увреждания, реши съдът.

Новите случаи на COVID-19 в България са 55. Направени са още 12 293 имунизации. Повече от 4 млн. души в света са починали от COVID-19 от началото на пандемията.

България ще бъде разделена на различни зони според броя на заразените с COVID-19 и за всяка зона ще бъдат прилагани адекватните за нея мерки. Това гласи Националният план за справяне с пандемията.

И две препоръки

Малките мечета Хуба, Вихър и Горан бяха намерени в Родопите сами и изплашени. Сега те вече са в център за рехабилитация на кафяви мечки, а това стана възможно благодарение на фондация “Четири лапи”.

Отделете още две минути за емисията “Новини като хората”. Ще научите за постиженията на четири българки, за българската фирма Endurosat, която изпрати сателит в космоса, и за четирима души, които ходят по въже.

Следете всички новини на сайта на Свободна Европа. Може да изтеглите безплатно и нашето приложение за Android или iPhone, за да не пропускате нищо важно.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)