Три минути: Ръководството на ББР мълчи за кредитите. Милиарди от бюджета са раздадени без търгове

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Ръководството на ББР мълчи за кредитите
  • НАП проверява пристанище на “Лукойл”
  • Европейската прокуратура вече работи

Прокуратурата е претърсила кабинети в МВР, съобщиха БНР и БНТ. Според обществените медии повод е разследване срещу висш служител за трафик на културни ценности. Вътрешният министър Бойко Рашков каза пред сайта БРРД, че действията на държавното обвинение са насочени срещу участници в проверката за подслушване на политици.

Къде отиват парите на данъкоплатците

Българската банка за развитие (ББР) е отказала да предостави данни за кредитите, които е давала, на създадения от министъра на икономиката Кирил Петков одитен комитет. По думите на Петков мотивите звучат така: “Информацията е готова, но няма да ви я дадем”.

По-късно Българската народна банка съобщи, че започва проверка на ББР. Причината е публичният конфликт между икономическия министър и ръководството на банката.

Екип на НАП започва проверка в нефтеното пристанище на “Лукойл” в Росенец. Държавните предприятия са похарчили 8 млрд. лева без обществени поръчки само за миналата година. Това са само част от нещата, които научихме от интервюто на Генка Шикерова със служебния министър на финансите Асен Василев. Не го пропускайте.

Държавната фирма “Автомагистрали” например е раздала 188 млн. лева аванси на 25 фирми за укрепване на 84 свлачища. До момента обаче работата е свършена само за едно – това до Рилския манастир, каза служебният регионален министър Виолета Комитова.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да сеабонират и те. Споделете на [email protected] дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

В Европа вече може да се ваксинират и деца

Европейската комисия разреши използването на ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech при деца от 12 до 15 години. Ваксината вече се използва в тази възрастова група в САЩ и Канада.

Новите случаи на COVID-19 в България са 236. От болестта са починали още 26 души. За последния ден са направени 18 064 имунизации. България вече издава европейски здравен сертификат за ваксинираните, преболедувалите и изследваните за COVID-19.

Регионалното министерство предлага нови правила за разполагане на палатки, кемпери и каравани на морето извън къмпингите. Целта е да се регламентира дивото къмпингуване, като се определят допустимите за това места и правилата за устройването им.

ГЕРБ обвини президента Румен Радев, че е вкарал БСП във властта “през задния вход”. Премиерът Стефан Янев представи новите областни управители. Следете най-важните политически новини в блога ни.

Европейската прокуратура започна работа

Ръководената от Лаура Кьовеши Европейска прокуратура започна работа. Институцията ще се заеме първоначално с около 3000 случая. Пред “Клуб Z” Кьовеши каза, че е получила сигнали и от България и че ще посети София.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че държавният глава на Централноафриканската република е “заложник на групата Вагнер”. Бойци на частната руска военна компания се намират поне от година в страната.

Иран е обогатил запасите си от уран с близо 16 пъти над лимита, договорен в ядреното споразумение от 2015 г., съобщи Агенцията за атомна енергия към ООН. Така Техеран се доближава до възможността да произведе ядрено оръжие.

И три препоръки

“Просто исках да предизвикам себе си.” С тези думи Цанг Ин Хун описва постижението си, което съвсем не е незначително – тя е жената, изкачила връх Еверест за най-кратко време – едва 26 часа.

Един израз, произнесен в интервю от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков предизвика критики. Николай Лавчиев обяснява какво стои зад израза “бивши хора” и защо се е превърнал в тежка присъда по време на комунистическия режим.

Руските власти замислят доброволен ГУЛАГ. Идеята е затворниците да имат право сами да изберат да полагат доброволен труд в Сибир, вместо да се намират в трудов лагер, където по принуда се работи.

Следете всички новини на сайта на Свободна Европа. Може да изтеглите безплатно и нашето приложение за Android или iPhone, за да не пропускате нищо важно.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)